După investiţii de circa 7 milioane de euro, staţiunea Băile Felix, se află în topul celor mai căutate destinaţii pentru mini-vacanţa care reuneşte sărbătorile libere de 1 Mai şi Sfintele Paşti.

La concurenţă cu litoralul...

Statisticile tour-operatorilor, făcute publice la sfârşitul lunii trecute, au acreditat Băile Felix ca fiind cea mai căutată destinaţie balneo-climaterică, depăşind Călimăneşti Căciulata şi Valea Prahovei.

După ani de apatie şi declin din perioada post-comunistă, staţiunea a ajuns să concureze litoralul românesc reprezentat de Mamaia, Costineşti şi Vama Veche.

„Judecând după numărul mare de maşini şi estimările operatorilor de turism, gradul de ocupare al staţiunii este undeva la 95%”, a apreciat primarul de Sânmartin, Cristian Laza.

Turism de Băile Felix

Sâmbătă seară, în jurul orei 19, noua arteră pietonală a staţiunii era plină de lume. Ieşiţi de la ştrand, turişti în şlapi şi pantaloni scurţi se plimbau ţinând în mână o bere sau o îngheţată cumpărată de la magazinele din centru.

Terasele restaurantelor din zona centrală începeau să se umple de clienţi gălăgioşi, majoritatea atraşi de meniul zilei, la 35 de lei.

Doar geamurile plăcintăriilor formau în faţa lor cozi de muşterii, deşi preţul unui langoş simplu începea de la 6 lei şi putea ajunge şi la 10 lei dacă ar fi fost machiat cu puţină brânză şi smântână.

Moleşiţi de apă termală, turiştii, majoritatea veniţi în staţiune cu tichete de vacanţă, se încălzeau la soare pe băncile din piaţa centrală, proaspăt amenajată, savurând pe genunchi o şaorma sau un hamburger. În staţiune mirosea a pădure, cartofi fripţi şi mujdei de usturoi...

„Nu e o staţiune ieftină”

În ciuda statisticilor oficiale, comercianţii sunt nemulţumiţi de vânzări. „A fost cel mai slab 1 Mai din ultimii zece ani. Poate acum, de Paşti dacă o să fie mai bine", s-a plâns un vânzător BIHOREANULUI. „Oamenii îşi iau doar strictul necesar”, a spus un altul.

La mâncare, merg cel mai bine plăcintele şi micii, la băutură berea şi sucurile ieftine, iar la îmbrăcăminte, mai nimic. „Nu ştiu dacă am dat astăzi trei haine”, a spus un comerciant.

Sezonul turistic abia acum urmează să înceapă, dar localnicii sunt sceptici. „Băile Felix nu este o staţiune ieftină. Cu cazare, intrare la ştrand, mâncare, cu tot, o zi de vacanţă de costă cam 100 de euro pe om. Într-o săptămână asta e 700 de euro... Cu banii ăştia mergi afară”, explică un localnic.

În ciuda cârcotaşilor, sâmbătă seară, parcările pensiunilor din staţiune erau toate ocupate, din holurile hotelurilor ieşeau grupuri la plimbare, iar băncile din parcul central erau pline de oameni.

Deşi majoritatea turiştilor erau trecuţi de prima tinereţe, pe alei treceau, când şi când, cupluri cu copii în cărucior sau duşi de mână, semn că staţiunea ar vrea totuşi să întinerească...

„Veniţi să luaţi lumină!”

Odată cu întunericul, s-a lăsat şi liniştea peste staţiune. Unii turişti s-au retras în pensiuni, la odihnă, alţii în hoteluri la cina festivă de Paşte. În jurul orei 22, la terasele din centrul staţiunii, chelnerii făceau monetarul, în vreme ce ultimii clienţi vociferau în faţa paharelor.

Străzile au început să prindă puţină viaţă o oră mai târziu. Vocea preotului greco-catolic Florin Folea a fost prima care a spart liniştea.

„Veniţi să luaţi lumină!”, a răsunat din difuzoare bisericii de lemn din inima staţiunii. Încet, lăcaşul de cult a fost înconjurat de credincioşi, majoritatea turişti, îmbrăcaţi în treninguri şi veste de fâş ori cu haine de piele.

Până la sfârşitul slujbei de Înviere, care a durat circa o oră, numărul credincioşilor a ajuns la circa 200. „Hristos a înviat”, a spus preotul din biserica dovedită neîncăpătoare. „Adevărat a înviat”, i-au răspuns credincioşii adunaţi afară.

Turiştii şi Oradea

La miezul nopţii, aleile din parcul central erau din nou pline de oameni. În drum spre biserică, turiştii îşi împărtăşeau impresiile despre Oradea vizitată peste zi. „Bă, e ceva... În Oradea liniile de tramvai au gazon în mijloc şi de la linie până la trotuar”, i-a spus o doamnă trecută de prima tinerețe bărbatului care o însoţea. Acesta nu este însă impresionat. „Şi ce crezi că o să poată creşte acolo?”, a replicat plictisit.

În ciuda folclorului public, marketingul oraşului pare să se lovească de realitatea din stradă. „Au lucrat de ochii lumii... Au reparat câteva faţade, iar când n-au mai avut bani, au tras plasă peste celelalte să nu se vadă că le pică faţa şi să dea prost la poză”, au comentat doi bărbaţi, păşind în urma soțiilor și copiilor adolescenți. „Şi au făcut mai mult în centru, că la margine e vai şi-amar...”, completează un tânăr. Iar însoţitorii îl încuviinţează, dând afirmativ din cap.

Hristos a înviat!

În faţa bisericii ortodoxe „Schimbarea la faţă a Domnului”, de lângă sediul Poliţiei, de la intrarea în staţiune, comentariile s-au oprit. Cei circa 300 de credincioşi adunaţi aici înconjurau biserica purtând în mâini lumânările aprinse. Peste staţiune sună toaca. „Ţine icoana mai sus”, se aude în difuzoarele bisericii un șoptit care trebuia să fie discret.

Lăcaşul de cult s-a dovedit neîncăpător, aşa că preotul ortodox Vasile Bara a trebuit să oficieze slujba de Înviere în altarul de vară. În curtea bisericii miroasea a tămâie, parfum scump şi aer proaspăt de pădure.

„Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând”, cânta preotul cu o voce care ar putea tăia sticlă. În pauzele dintre versuri, în aer se aud foşnind frunzele copacilor aplecaţi peste altar şi nefiresc de tare greierii din pădure. „Şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”, a continuat preotul.

Slujba a durat circa o oră. „Dumnezeu să fie cu noi, cu toţi! Hristos a înviat!”, și-a încheiat părintele Bara predica de nici zece minute în care a anunţat programul bisericii pentru următoarele zile. „Adevărat a înviat!”, i-au răspuns credincioşii.

În câteva minute, curtea bisericii s-a golit de oameni. Turiștii au mers către cazare, iar localnicii spre case, purtând în mâini, încă aprinsă, lumina luată de la biserică şi păhărelul cu Sfintele Paşti.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!