Final surprinzător în cazul lui Dorin Luca, tânărul orădean care, aflat în toamna anului trecut la volanul unui Porsche, l-a scăpat de sub control în Pasajul Magheru, izbind frontal o altă maşină, după care s-a făcut nevăzut. 

Rezultatul analizelor toxicologice făcute atunci pe proba de urină a arătat că a condus sub influenţa cocainei, dar în final în sânge nu i s-a găsit nimic, procurorii fiind nevoiţi să retragă acuzaţia de conducere sub influenţa substanţelor interzise. 

Nici nu aveau cum să-i găsească, spun specialiştii consultaţi de BIHOREANUL, care nu exclud că tânărul s-a ascuns tocmai pentru a trece testul antidrog. Nu de alta, dar cocaina se numără printre substanţele interzise care se elimină cel mai repede din sânge...

Dezastrul de sâmbătă seara

Teribilul accident provocat de Dorin Luca (31 ani) a avut loc pe 1 octombrie 2022, seara. Era sâmbătă, iar tânărul ieşise să petreacă în oraş cu amicii, numai că distracţia s-a terminat înainte de a începe. A intrat cu viteză în Pasajul Magheru, unde a pierdut controlul volanului, lovind o bordură, apoi a izbit frontal un Ford Fiesta (foto jos) care venea din sens opus.

Până să ajungă poliţiştii la locul accidentului, Luca a dispărut. Agenţii rutieri au găsit doar pasagerii, doi bărbaţi, amândoi băuţi. Atât aceştia, cât şi şoferul Fordului, un orădean de 47 ani şi soţia lui de 43 de ani, au fost transportaţi la Unitatea de Primire a Urgenţelor, pentru investigaţii. Femeia a şi rămas internată, cu traumatism cranian, fracturi costale şi contuzii. 

În arest, acasă

Poliţiştii au anunţat că îl caută, dar nu l-au găsit, chit că Luca nu e un fitecine, familia sa deţinând cea mai veche şcoală de şoferi din Oradea, iar el fiind asociat cu mama lui într-o firmă care administrează o cunoscută clinică de investigaţii medicale.

A doua zi, la prânz, tânărul s-a prezentat la sediul Poliţiei Rutiere. A fost dus la Serviciul Judeţean de Medicină Legală pentru analize, iar testul toxicologic făcut pe proba de urină a ieşit pozitiv pentru cocaină, stupefiant de mare risc, cu efect stimulant puternic al sistemului nervos central, având ca efecte pierderea contactului cu realitatea, euforia şi agitaţia psihomotorie.

În aceeaşi zi, Luca a fost reţinut, iar ulterior arestat preventiv pentru 30 zile. Pe 27 octombrie, măsura a fost înlocuită cu arestul la domiciliu, tot atunci fiind trimis în judecată. Pe 19 decembrie, şi această măsură a fost înlocuită cu controlul judiciar şi interdicţia de a părăsi ţara, respectiv de a se urca la volan, ambele menţinute până la finalul procesului. 

Un responsabil...

Dezbaterile au vizat, însă, doar fuga de la locul accidentului, infracţiune pentru care Judecătoria Oradea l-a condamnat pe 31 martie a.c. la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani, plus 80 de zile de muncă în folosul comunităţii. Cum nici procurorii şi nici Luca nu au contestat-o, pedeapsa a rămas definitivă.

Luca a recunoscut că a plecat după accident cu un taxi "la un alt imobil decât cel de domiciliu, pentru a nu fi găsit", dar a pretins că a făcut-o pentru că era în stare de şoc. "Regretă comiterea faptei şi a făcut toate demersurile pentru a înlătura consecinţele acesteia, astfel că s-a împăcat cu persoanele care au suferit leziuni în urma accidentului", se arată în sentinţa care pare mai degrabă o pledoarie în favoarea inculpatului decât o sancţionare a lui. 

Judecătorul l-a descris pe şofer elogios, ca fiind "o persoană responsabilă, demnă de încredere, integră, comunicativă, permanent interesată de noutăţi în desfăşurarea activităţii profesionale, implicată în acţiuni umanitare", minimalizând urmările produse de fuga acestuia.

"Instanţa a ţinut cont că autoturismul inculpatului a rămas la faţa locului şi nu a existat (...) o îngreunare a identificării autorului faptei, ci doar a stării în care el se afla din punct de vedere al consumului de alcool sau alte substanţe", a consemnat judecătorul. 

Greu de dovedit

În realitate, fuga lui Dorin Luca nu doar că a îngreunat, ci a zădărnicit cercetările care au continuat împotriva sa în paralel cu procesul, pentru conducere sub influenţa substanţelor psihoactive, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală, respectiv vătămare corporală din culpă, pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

Dosarul fusese "rupt" pentru că anchetatorii aveau nevoie de rezultatele analizelor de sânge, care, pentru că SML Bihor încă nu are un echipament pentru investigaţii toxicologice, se fac la Institutul Regional din Timişoara, ce deserveşte 5 judeţe, astfel că rezultatele vin foarte greu. Aşa s-a întâmplat şi în cazul lui Luca, pentru care raportul medico-legal a fost transmis doar în februarie 2023. Rezultatul, o surpriză: deşi analiza toxicologică făcută pe proba de urină prelevată la o zi după accident indica prezenţa cocainei în organism, în testele făcute pe probele de sânge nu s-a mai găsit nimic!

Cum a fost posibil au explicat specialiştii consultaţi şi de anchetatori, şi de BIHOREANUL. În cazul cocainei, compuşii ajunşi în organism se menţin puţin timp în sânge, între 12 şi 48 ore, în funcţie de metabolismul consumatorului, greutatea lui, cantitatea ingerată şi gradul de dependenţă. În schimb, în urină pot fi detectaţi până la 4 zile, testele bazate pe firele de păr fiind cele mai concludente, căci în ele se găsesc urme chiar şi după 3 luni.

S-a ascuns?

Pentru a dovedi că Luca a condus sub influenţa drogurilor, analiza de sânge era decisivă. "Dacă s-ar fi făcut imediat după accident şi rezultatul ar fi fost pozitiv, exista proba cerută de lege pentru dovedirea faptei, mai ales că rezultatul analizei pe proba de urină a fost pozitiv. Nu e exclus, deci, ca şoferul să fi stat ascuns pentru a fi sigur că va elimina cocaina din sânge şi că va trece cu bine testul antidrog", au explicat BIHOREANULUI surse judiciare.

Rezultatul analizelor de sânge era important şi pentru acuzaţia de vătămare din culpă, care putea fi susţinută strict cu dovada că făptaşul fusese drogat la volan, în condiţiile în care victimele au avut sub 90 zile de îngrijiri medicale. Însă raportul medico-legal a arătat contrariul, iar procurorii au abandonat cercetările. Ar fi făcut-o oricum, spun sursele citate, căci, între timp, cei doi soţi răniţi s-au împăcat cu Luca şi şi-au retras plângerea pentru vătămare corporală din culpă.

Dosar clasat

În final, fără o dovadă certă că Luca a condus drogat, Parchetul Oradea a dispus clasarea întregii cauze, pe considerentul că "faptele nu sunt prevăzute de legea penală" şi, deci, "acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare".

"S-au avut în vedere concluziile raportului de expertiză medico-legală toxicologică, care precizează că inculpatul nu se afla sub influenţa substanţelor psihoactive, întrucât acestea nu au fost depistate în mostra de sânge, aspect determinant în ce priveşte îndeplinirea condiţiilor privind tipicitatea obiectivă a infracţiunii", se arată în ordonanţa de clasare a procurorilor.

Prin urmare, pentru rănirea a patru persoane şi distrugerea a două maşini, tânărul şofer a scăpat doar cu deranjul de a presta muncă în folosul comunităţii. Şi, de ce nu, poate şi cu satisfacţia că a păcălit sistemul...

Dorin Luca
DUPĂ EL POTOPUL. Patru persoane au ajuns la spital în urma accidentului comis de Dorin Luca (foto), o femeie fiind internată și având nevoie de peste 30 de zile de îngrijiri medicale. Şoferul vinovat s-a urcat într-un taxi şi a fugit, abandonându-i pe răniţi, între care şi propriii săi amici...


GREU DE DOVEDIT
Joaca de-a analizele

Deşi toţi şoferii cu rezultate pozitive date de aparatele drug-test ale Poliţiei Rutiere se aleg cu dosare penale, puţini ajung în faţa instanţelor de judecată, pentru că, în multe situaţii, rezultatele date de acestea se dovedesc fals pozitive.

S-a întâmplat, de pildă, în cazul unui şofer din Sălaj, care în seara de 27 iulie 2022 a fost oprit pentru un control de rutină în Oradea şi a fost depistat pozitiv la amfetamină la faţa locului. Analizele de urină au fost negative, însă pentru că Oradea încă nu are aparat pentru teste toxicologice pe probe de sânge, atât proba de urină, cât şi cea de sânge au fost trimise la Timişoara. 

Cazul s-a lămurit abia în luna mai a acestui an, când Parchetul Oradea a clasat dosarul. Medicii legişti din Timişoara le-au transmis procurorilor că au refăcut analiza de urină, care a fost tot negativă, şi, prin urmare, nici "nu a mai fost necesară analizarea sângelui recoltat". "Lipsa substanţelor psihotrope şi stupefiante din mostra de urină implică lipsa lor şi din mostra de sânge", au comunicat medicii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!