Statistic, n-a trecut zi din anul 2021 în care Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Bihor să nu primească cel puţin o reclamaţie privind posibile poluări.

Potrivit unui raport trimestrial de activitate, valabil pentru primele trei luni ale acestui an, comisarii de mediu au înregistrat 113 sesizări, în urma cărora s-au dus în 69 de controale. Alte 51 de sesizări au fost redirecţionate către alte instituţii competente pentru soluţionare. În general, bihorenii au reclamat deversări de ape uzate, depozitări necontrolate de deşeuri, aspecte privind calitatea aerului şi disconfortul olfactiv.

Pe lângă controalele făcute în urma sesizărilor, comisarii de mediu au mai făcut 25 de controale în urma autosesizării, 83 pentru verificarea modului de respectarea a condiţiilor impuse în actele de reglementare, 11 dispuse de Comisariatul General al Gărzii de Mediu, 9 pentru identificarea de obiective noi, două pentru verificarea măsurilor stabilite anterior şi tot atâtea pentru emiterea, prelungirea sau revizuirea actelor. De asemenea, comisarii de mediu au mers în 25 de controale cu alte autorităţi, în urma unor protocoale încheiate la nivel judeţean.  

"În urma acestor controale, au fost aplicate 51 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 932.000 lei. Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM – CJ Bihor a fost în valoare de 100.000 lei, aplicată unei administraţii publice locale pentru neîndeplinirea la termen a măsurilor stabilite anterior", se arată într-un comunicat semnat de comisarul şef Sever Şerbănescu.

Aşa cum BIHOREANUL a scris la vremea respectivă, Primăria Batăr este cea care a încasat amenda record, pentru că nu a curăţat o groapă de gunoi depsitată anterior de comisarii de mediu, ba chiar angajaţii Primăriei au dat foc gunoaielor.

Totodată, în aceste prime trei luni din an, comisarii de mediu au făcut două sesizări penale. Una dintre acestea a vizat o exploatare ilegală de nisip, descoperită în comuna Brusturi.

Bilanţul Gărzii de Mediu Bihor mai arată că, în perioada 1 ianuarie – 31 martie nu au existat poluări, accidente sau incidente care să ducă la afectarea gravă a factorilor de mediu.