Guvernul României a aprobat, în ședința de miercuri, memorandumul prin care acordă un ajutor de stat de 99,55 milioane euro companiei finlandeze Nokian Tyres pentru a ridica o fabrică la Oradea, în locul fostului CET II.
„Este o investiție care face obiectul memorandumului pe care Guvernul l-a aprobat astăzi, acordarea unui ajutor de stat regional ad-hoc companiei Nokian Tyres Plc, în contextul în care această companie are intenția să înființeze în țara noastră o unitate de producție anvelope pentru autoturisme, în județul Bihor”, a anunțat, după ședință, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
„Aceste sume de bani vor asigura finanțarea costurilor legate de înființarea fabricii, dar și pentru a aborda deficitul de finanțare aferent acestei investiții, ajutorul de stat urmând a fi acordat după emiterea deciziei de autorizare de către Comisia Europeană”, a mai spus acesta.
Banii se vor acorda etapizat și vor fi recuperați
Așa cum se menționează și în memorandumul care a ajuns pe masa guvernanților, ajutorul de stat va fi acordat sub formă de grant și va avea o valoare de 99,55 milioane euro, fiind acordat pe o perioadă de 5 ani, între 2023 și 2028.
Potrivit documentului, cei 99,55 milioane de euro se vor acorda etapizat, cei mai mulți bani urmând să fie alocați anul viitor.
Pentru anul 2023 Guvernul va acorda Nokian Tyres 28,62 milioane de euro, în 2024 - 48,09 milioane de euro, în 2025 - 17,67 milioane de euro, în 2026 - 3,26 milioane de euro, în 2027 - 0,95 milioane de euro, iar în 2028 - 0,97 milioane de euro.
Banii vor fi recuperați prin taxele și impozitele plătite de firma finlandeză.
Concret, potrivit memorandumului aprobat de Guvern, în total, în perioada 2023-2032, totalitatea contribuțiilor pe salarii se va ridica la 52,63 milioane euro. „Adițional, impozitul pe profitul companiei este estimat a atinge aproximativ 2,5 milioane euro pe an. În total, în perioada de analiză 2023-2032, totalitatea impozitului pe profit estimat se va ridica la 16,37 milioane euro”, se arată în document.
„Ca urmare a investiției realizate, în perioada 2023-2032, contribuțiile la bugetul general consolidat generate de investiția realizată de Nokian Tyres PLC sunt în valoare de 69 milioane euro”, mai arată memorandumul.
Trei hale în locul fostului Cet II
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai arătat, miercuri, și că Nokian Tyres va produce la Oradea 6 milioane de anvelope pe an și va încorpora tehnologie de ultimă generație, ceea ce va include și avantaje legate de un nivel ridicat de automatizare și precizie.
Valoarea totală a investiției este de 626,42 de milioane de euro, costurile eligibile fiind de 611,42 de milioane de euro, a reiterat acesta.
Așa cum BIHOREANUL a mai scris, în luna decembrie 2022 urbaniştii municipalităţii orădene au aprobat în ședința Comisiei Municipale pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (CMUAT) primele documentaţii ale viitoarei fabrici de anvelope Nokian pe amplasamentul fostului CET II, pe strada Ogorului nr. 36.
În primă fază vor fi construite două hale din care prima, cu o suprafaţă construită de 88.817 metri pătraţi, va avea destinaţia de spaţiu de producţie, iar cea de-a doua, de 94.194 metri pătraţi, va fi spaţiu de depozitare.
Ulterior, investitorii vor ridica aici o a treia hală, cu destinaţie mixtă de spaţiu de producţie şi depozitare materii prime.