Producătorul de anvelope Nokian Tyres a solicitat Guvernului român un ajutor de stat pentru mega fabrica de cauciucuri care urmează să se ridice în Oradea.

În acest sens, Executivul va lua în discuție, miercuri, aprobarea unui memorandum pentru acordarea unui așa numit ajutor de stat regional ad-hoc, în valoare de aproape 100 milioane de euro.

Compania finlandeză va folosi banii pentru a ridica fabrica ce urmează să fie construită pe terenul fostului CET II, de pe strada Ogorului.

În ce condiții primește Nokian ajutorul de stat

„Ajutorul de stat regional ad-hoc va fi acordat sub formă de grant în valoare de aproximativ 99,55 milioane euro pentru a asigura finanțarea costurilor eligibile legate de înființarea fabricii din județul Bihor”, se arată în memorandumul semnat de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și avizat de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„Ajutorul de stat va fi acordat numai după emiterea deciziei de autorizare a acestuia de către Comisia Europeană. Perioada de plată a ajutorului de stat va fi 2023 - 2028”, se mai menționează în document, care mai specifică și că „proiectul de investiții trebuie menținut pe o perioadă de minimum 5 ani”.

Informarea mai amintește că investiția Nokian Tyres în Oradea are o valoare estimată de 626,42 milioane euro și presupune construirea unei facilități de producție și dotarea acesteia cu echipamente pentru producția de anvelope.

„Valoarea cheltuielilor eligibile este estimată la 611,42 milioane euro. Cheltuielile eligibile sunt reprezentate de cheltuielile aferente clădirilor și utilităților, echipamentelor, dotărilor și infrastructurii IT”, se mai specifică în documentul elaborat de ministrul Finanțelor.

Salarii de peste 2.000 de euro

Documentul enumeră și obiectivele companiei, între care se află și „dezvoltarea economiei locale și bunăstarea locuitorilor din zonă, prin remunerarea personalului angajat peste nivelul mediu al pieței forței muncă din regiune”.

„Astfel, salariul mediu brut în fabrica Nokian Tyres va fi de 2.070 euro lunar, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național raportat în august 2022, de 1.229 euro lunar”, se mai arată în document.

Reprezentanți Nokian Tyres mai promit și că vor asigura condiții superioare și sigure de lucru pentru angajați, investiția urmând să genereze 542 de noi locuri de muncă.

Venituri importante și pentru companiile locale

„Ca urmare a acestei investiții, rata șomajului în județul Bihor va scădea, iar contribuțiile pe salarii colectate de către statul român de la Nokian Tyres Europe Operations SRL vor depăși 5,8 milioane euro anual încă din anul 2026. În total, în perioada de analiză 2023-2032, totalitatea contribuțiilor pe salarii se va ridica la 52,63 milioane euro. (...) Ca urmare a investiției realizate, în perioada 2023-2032, contribuțiile la bugetul general consolidat generate de investiția realizată de Nokian Tyres PLC sunt în valoare de 69 milioane euro”, mai explică documentul.

În plus, investiția ar urma să asigure venituri substanțiale și companiilor locale. „Peste 9% din costurile operaționale angrenate de investiție în perioada 2023-2032 vor fi angajate cu companii locale, furnizori de utilități și o parte din materia primă, precum și alte costuri, generând un impact pozitiv suplimentar prin creșterea cifrei de afaceri a companiilor locale cu aproximativ 20 milioane euro anual”, se mai arată în text.

Prima fabrică de anvelope din lume cu emisii zero de CO2

Informarea ministerului mai scrie și că Nokian Tyres intenționează ca facilitatea din Oradea „să fie prima fabrică de anvelope cu zero emisii de CO2 din lume”, urmând să fie construită pe câteva precepte de bază: linii de producție încorporând tehnologie de ultimă generație, eficientă energetic, cu un nivel ridicat de automatizare și precizie; îmbunătățiri și inovații încorporate constant în rețete și în procurarea și utilizarea materialelor; utilizarea de energie regenerabilă, cu zero emisii CO2, în procesul de producție.

Vezi mai jos textul complet al memorandumului care ajunge miercuri pe masa guvernanților:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!