La finele anului 2020 a fost depusă cererea de finanțare cu fonduri europene, la începutul anului 2022 aceasta a fost aprobată și după încă o jumătate de an a fost semnat contractul de finanțare, iar acum încep lucrările. În urma lor, în comunele Nojorid, Oșorhei și Paleu vor fi înființate rețele de gaz, termenul de finalizare fiind vara anului viitor.

„Să nu intre cu autoturismele”

Prima comună din cele trei componente ale Zonei Metropolitane Oradea care a anunțat începerea lucrărilor este Nojorid.

Primăria a informat, pe pagina proprie de Facebook, că lucrările încep marți, 22 august, iar locuitorii străzilor C.A. Rosetti, Vasile Alecsandri, Octavian Goga și Camil Petrescu „sunt rugați să nu intre cu autoturismele, între orele 8.00 și 20.00, pentru a permite desfășurarea șantierelor pe amplasamentele vizate”.

De asemenea, Primăria comunei Nojorid a precizat că la începutul zilei, de la ora 7.00, „reprezentanții firmei care efectuează lucrările vor sta de vorbă cu cei care locuiesc pe străzile menționate pentru a stabili unde se vor executa branșamentele la limita de proprietate”.

Proiect al ZMO și CJ Bihor

Lucrările fac parte dintr-un proiect elaborat de Zona Metropolitană Oradea și CJ Bihor ce vizează înființarea de rețele de gaz atât în comuna Nojorid (31,2 km), cât și în Oșorhei (54,1 km) și în Paleu (50,1 km), lungimea totală a acestora urmând să fie de 135,4 kilometri.

Valoarea proiectului, finanțat cu fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), este de 68,011 milioane lei, fără TVA (echivalentul a peste 16 milioane euro cu TVA inclusă), iar licitația pentru executarea lucrărilor a fost câștigată de o asociere formată din firmele Avi Prod SRL și SC Avril SRL.

Odată cu realizarea acestui proiect în Nojorid, Oșorhei și Paleu, precum și în Sânmartin prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, întreaga zonă metropolitană a municipiului Oradea va fi racordată la rețeaua de gaze naturale.

Pe de altă parte, în Bihor a mai câștigat finanțare europeană pentru înființarea de rețele de gaze naturale și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Gaz Bihor Sud, în care sunt asociate comunele Rieni, Buntești, Pietroasa, Drăgăneşti şi Lazuri de Beiuș, contractul de finanțare, de peste 77 milioane lei, fiind semnat în vara anului trecut.

De asemenea, prin PNDI Anghel Saligny mai este finanțată realizarea de rețele de gaz și în Aleșd, Aștileu, Tileagd, Ciumeghiu și Cociuba Mare.

În fine, CJ Bihor a cofinanțat introducerea de rețele de gaz în comunele Sânnicolau Român, Lunca, Mădăras, Tinca și Cociuba Mare, precum și în orașul Ștei, cu fonduri locale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!