Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă.

A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate. Apoi și-a ridicat în cap dascălii, care după trei luni de hibernare în pandemie, pe salariu întreg, ar mai fi vrut și trei luni de binemeritată vacanță. (Să mă scuze puținii profesori care chiar au făcut ore online cu elevii).

Dar Blage nu se lasă. După senzaționalele rezultate de la Bacalaureat, unde 40% din elevii bihoreni au picat, a cerut o analiză la sânge și-i amenință pe cei lipsiți de  griji și interese că o să-i dea afară de la conducerea școlilor. Sigur că și aici vor apărea veleitarii să se plângă că e vorba de o răzbunare politică, deși de fapt putem discuta doar despre incompetență și indolență.

La Ștei, Blage a fost intrigat de manevrele ciudate din zilele examenului, mai ales că orașul are o ereditate încărcată atunci când e vorba de fraudarea Bacalaureatului. Sigur că și acolo s-au găsit directori să-l acuze că totul nu e decât o făcătură politică. Făcătură sau nu, suntem sub media pe țară la Bacalaureat și cred că nimeni nu dorește ca sistemul liceal să calce apăsat pe urmele celebrei de pe acum Sorbonici.

Sigur că, într-un fel, Blage este nedrept față de directorii de școli unde elevii ies mai năuci decât au intrat. Asta făcând o comparație cu Sorbonica, unde niciun dascăl nu roșește când produsul muncii sale îl servește cu legume la piață sau cu bere la terasă.

Eu mă bucur că astfel de oameni vin să dinamiteze sistemele anchilozate, chiar cu riscul că o să și-i urce în cap nu doar pe dușmanii politici, ci și pe colegii de partid. Dacă o să-și poată duce munca până la capăt, ne vom pricopsi cu un sistem de educație mai performant, iar dacă nu, măcar s-a răcorit, acum, la apus de carieră...