Lucrările de amenajare a pasajului subteran din fața magazinului Crișul din Oradea pot fi scoase la licitație. Primarul Florin Birta a semnat vineri, în format electronic, contractul de finanțare a investițiilor cuprinse în prima etapă a proiectului privind coridorul de mobilitate Magheru – Republicii.

Bani sunt, urmează licitația!

Investiția se ridică la circa 26,5 milioane euro și cuprinde inclusiv achiziționarea primelor 10 autobuze electrice din parcul auto al OTL. Din această sumă, valoarea nerambursabilă se ridică la aproape 16 milioane euro.

„Proiectul tehnic al primei etape din coridorul de mobilitate Magheru – Republicii, care cuprinde și pasajul subteran din fața magazinului Crișul, a fost finalizat. Odată semnat contractul de finanțare, în toamna acestui an lucrările vor fi scoase a licitație, iar în funcție de modul în care va decurge procedura de achiziție, lucrările efective ar putea începe în cea de-a doua jumătate a anului viitor”, a declarat pentru BIHOREANUL șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Marius Moș.

Termenul de execuție a lucrărilor va fi de 22 de luni.

Un proiect, două etape...

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul privind coridorul de mobilitate urbană Magheru - Republicii, care vizează crearea unui sistem de undă verde începând de la podul Dacia până dincolo de Gara CFR, are o valoare de 57 milioane euro, fapt pentru care a fost împărțit de municipalitatea orădeană în două în două etape.

Prima etapă, unde Primăria Oradea a semnat deja contractul de finanțare, vizează porțiunea delimitată de podul Dacia și magazinul Crișul. În cadrul proiectului, în intersecţia dintre Bulevardul Magheru cu străzile Republicii, Magheru şi Louis Pasteur va fi amenajat un pasaj subteran, pe unde vor trece linia de tramvai şi traficul auto cu două benzi pe sens.

Banda auto care în momentul de faţă înaintează pe linia de tramvai va fi desfiinţată, piaţeta din Bulevardul Magheru va fi reabilitată, la fel ca și carosabilul, staţiile OTL şi iluminatul public.

În cadrul proiectului vor fi achiziționate și primele 10 autobuze electrice, nepoluante, din parcul auto al OTL.

Lucrările vor continua...

Cea de-a doua etapă a investiției, a cărei finanțare a fost aprobată, dau pentru care nu a fost încă semnat contractul cu finanțatorul european, prin POR 2021 - 2027, se referă la porțiunea dintre magazinul Crișul și stația CFR.

Conform proiectului, în fața gării CFR va fi amenajat un pasaj subteran în care va fi coborât doar traficul rutier, în vreme ce tramvaiul va rămâne la suprafaţă (foto jos).

Deasupra acestui pasaj va fi amenajată o piaţă publică, unde va fi realizat un nod intermodal de transport al călătorilor - cu trenul, tramvaiul, autobuzele şi taxiul.

La fel ca în prima etapă, în cadrul proiectului va fi refăcută întreaga infrastructură din zonă, de la reţelele din subteran până la staţiile de tramvai şi autobuz. De asemeni, vor fi achiziționate încă 10 autobuze electrice pentru OTL.

Proiectul celor două pasaje va trebui programat de municipalitatea orădeană de așa natură încât cele două investiții să nu se suprapună peste alte lucrări de amploare, cum ar fi amenajarea viitorului pasaj subteran din intersecția străzilor Tudor Vladimirescu și Oneștilor, respectiv a viitoarei treceri peste șoseaua de centură, în continuarea străzii Meșteșugarilor, proiecte ce vor afecta, la rândul lor, traficul auto.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!