Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a deblocat pentru două dintre cele trei tronsoane ale DX Oradea - Arad procedurile de licitație pentru găsirea constructorilor care să realizeze lucrările, și anume pentru loturile I (Oradea - Salonta) și III (Chișineu Criș - Arad).

Licitația pentru lotul Salonta - Chișineu Criș a rămas, deocamdată, suspendată.

Două din trei

Potrivit sistemului electronic de achiziții publice, SICAP, licitația a fost reluată de către CNAIR pentru construirea tronsonului Oradea – Salonta, procedura fiind „în desfășurare”, iar ofertele din partea firmelor interesate pot fi depuse până la data de 12 iunie.

Pentru acest lot, licitația fusese suspendată după ce una dintre firmele interesate, Strabag, cea care a realizat drumul de legătură dintre centura Oradea și Autostrada Transilvania care va face parte din DX Oradea – Arad, a câștigat o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

Acestui tronson, de 33,7 km, i se va adăuga un drum de legătură între Salonta și DN 79 Oradea – Arad, care va funcționa ca ocolitoare a orașului, în lungime de 5,3 km.

De asemenea, în conformitate cu SICAP, CNAIR a deblocat licitația și pentru tronsonul dintre Chișineu Criș și Arad, de 47,07 km, plus un drum de legătură, de 2,9 km, cu zona industrială a municipiului. Pentru acest lot, ofertele pot fi depuse până în data de 14 iunie.

În schimb, licitația pentru lotul II Salonta – Chișineu Criș apare pe SICAP ca fiind în continuare „suspendată”. Acesta are o lungime de 39,7 km, plus un drum de legătură până la granița cu Ungaria, de 10 km.

Cu fonduri europene 

Proiectul DX Oradea – Arad a fost repus în actualitate, după ce fosta CNADNR l-a ținut la sertar mai bine de un deceniu, în urma încheierii unei asocieri, la inițiativa președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, între administrațiile județene din Bihor și Arad, precum și între municipalitățile orădeană și arădeană, în 2020.

Proiectul, pentru care vechiul studiu de fezabilitate a fost refăcut de cele patru administrații locale, prevede construirea cu fonduri europene a 138 km de drum expres, fiind evaluat la 11,7 miliarde lei.

După ce asocierea celor patru administrații s-a ocupat de noul SF și de obținerea tuturor Hotărârilor de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a culoarului de expropriere, la începutul acestui an, Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, în a cărui subordine se află CNAIR, a impus ca proiectul să fie preluat de această companie, care să se ocupe de licitațiile pentru desemnarea constructorilor.

Traseul prin Bihor

Pe teritoriul județului Bihor, DX Oradea - Arad va traversa teritoriile municipiului Oradea, comunelor Sântandrei, Nojorid, Gepiu și Mădăras, apoi al municipiului Salonta, iar în final pe cele ale comunelor Ciumeghiu și Avram Iancu.

Șoseaua va porni din sud-estul Oradiei, unde va fi conectată cu drumul de legătură dintre centura orașului și Autostrada Transilvania, după care va continua prin sud, ocolind Livada de Bihor prin estul localității, și va continua de-a lungul căii ferate Oradea – Arad prin vestul localităților Nojorid și Cefa, apoi prin estul localității Inand.

De asemenea, va ocoli Salonta pe la est și apoi va reveni pe partea vestică a căii ferate Oradea – Arad și a DN 79, la vest de Ciumeghiu și de Avram Iancu, de unde va continua pe teritoriul județului Arad.

În Bihor, DX Oradea – Arad va avea conexiuni cu drumul de legătură dintre centură și autostradă, cu drumul comunal DC 77 (pe teritoriul comunei Nojorid), cu DN 79 (în zona Cefa), cu DJ 705 Salonta – Tinca (la ieșirea din municipiu spre această comună), precum și noduri rutiere cu drumul de legătură spre vamă (zona Salonta) și cu DN 79 (zona Avram Iancu).

În total, noua șosea va avea și patru centre de întreținere, 6 spații de servicii și 6 parcări de scurtă durată, precum și 86 de poduri, pasaje, viaducte și structuri casetate (podețe).

Finanțarea lucrărilor se realizează din fonduri europene, prin Programul Transport 2021-2027, și de la bugetul de stat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!