Lugașu de Jos se rebranduiește: și-a tras „centru turistic”. Atât doar că investiția de aproape 800.000 euro își dovedește inutilitatea la doar o lună după punerea în funcțiune.

Inaugurat în prezența ministrului Cseke Attila, „centrul” a satisfăcut, până acum, doar două scopuri: sporirea veniturilor firmei care l-a construit și angajarea unei persoane care să-l administreze, iar asta pentru că nu are tocmai turiști. Chemat să dea explicații, edilul a fugit de răspundere, la propriu, ba și-a și pus un subaltern să intimideze jurnaliștii...

Pentru „promovare”

Pe 23 iulie, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, își făcea timp să meargă în Lugașu de Jos ca să gireze cea mai recentă ctitorie a administrației comunei, prezentată elogios în Jurnal bihorean: „Un nou centru turistic a fost construit în locul gropii de gunoi din Urvind”.

Potrivit explicațiilor date atunci de primarul Sorban Levente, investiția a fost făcută printr-un proiect transfrontalier româno-ungar menit să asigure „promovarea turistică a Văii Crișului Repede”, parteneri fiind comuna bihoreană și administrația orășelului Komádi din Ungaria.

Dacă vecinii maghiari au urmărit „crearea unui habitat ornitologic pe malul lacului Varsánkerti”, în Lugașu de Jos, pe fosta groapă de gunoi clandestină de la marginea satului Urvind a fost construit, sub digul barajului de acumulare Tileagd, un „centru turistic” cu 8 căsuțe din lemn. Șapte din ele, afirma Sorban, urmau să fie folosite pentru cazarea turiștilor, iar a opta ca restaurant. Costul? 769.169,64 euro, bani puși la dispoziție de UE prin Programul Interreg Ro-Hu.

Griji pentru constructor

Lucru neobișnuit în astfel de situații, la inaugurare primarul a deplâns firma care a făcut lucrările, afirmând, fără a o numi, că aceasta a ieșit pe pierdere cu 100.000 euro.

Sorban a spus că, inițial, cele 8 căsuțe „trebuiau construite din piatră de râu”, dar, din cauza solidității reduse a terenului, proiectul a fost modificat așa încât să fie executate din lemn. „Apoi, când s-a licitat lemnul de construcție, acum trei ani (n.r. - în 2019), era 790 lei metrul cub. Acum e 1.800 lei/mc. Din păcate, firma care a executat lucrarea a avut o pierdere de 100.000 euro. Au vrut să renunțe la lucrare, dar nu au făcut-o, la insistențele mele”, s-a lăudat edilul.

BIHOREANUL a aflat și care a fost firma, și că lucrurile nu stau cum le-a descris primarul, profitul acesteia explodând tocmai datorită proiectului. Concret, sarcina de a construi „centrul turistic” a fost încredințată SC Turver Prod SRL din Urvind, deținută de Soos Csaba Ferenc, amic și susținător al lui Sorban. Dacă în 2019, înainte să primească lucrarea, firma avusese o cifră de afaceri de doar 124.686 lei și, cu un singur angajat, a făcut un profit net de numai 13.154 lei, în următorii doi ani, când a derulat proiectul, a prosperat: în 2020 cifra de afaceri i-a crescut la 1,628 milioane lei și profitul la 431.615 lei, ajungând la trei angajați, iar în 2021 a înregistrat o cifră de afaceri de 1,498 milioane lei și un profit net de 753.937 lei.

Fără clienți

Problema e că, la doar o lună după inaugurare, „centrul turistic” a devenit o părăseală. Era previzibil, spun oamenii locului, încă din momentul în care a fost luată decizia realizării lui. „Este o tichie de mărgăritar pe capul unui chel. În Lugaș avem cea mai scumpă apă din țară, canalizare deloc, străzile sunt neasfaltate și nu avem firme care să facă angajări. Altele erau prioritățile”, s-a plâns o localnică BIHOREANULUI.

„Lugașu de Jos nu are nicio atracție turistică, așa încât să atragă vizitatori care să înnopteze aici, în niște căsuțe din lemn înghesuite una în alta”, spune și consilierul local Voicu Ivan. Singura activitate de agrement practicată în zonă este pescuitul pe marginea acumulării Tileagd, dar nici pescarii nu au motive să se cazeze în Urvind, de vreme ce aproape toți sunt fie din zonă, fie orădeni care vin dimineața și pleacă după-amiaza, orașul fiind la o jumătate de oră de mers cu mașina.

Noua „podoabă” a comunei generează în schimb cheltuieli, de la plata unui angajat al Primăriei care să administreze „centrul turistic” până la costurile de întreținere propriu-zisă. „Mărunțișuri” despre care primarul nu are chef să vorbească...

Venit, văzut, plecat

Marțea trecută, reporterii BIHOREANULUI au constatat la fața locului că așa-zisul centru turistic nu are, într-adevăr, nicio utilizare. Înșirate pe o suprafață de teren de câteva sute de metri pătrați, astfel că sunt îngrămădite, cele 8 căsuțe sunt împrejmuite cu un gard pus la doar câțiva metri de ele, ca într-un țarc. Incinta e deja năpădită de buruieni, semn lămuritor despre hărnicia gospodarilor. Singura urmă de activitate recentă era doar existența a două mașini lăsate în parcare, ambele deținute, după cum aveau să afle reporterii, de doi angajați ai Primăriei.

În câteva minute, la fața locului a ajuns și primarul Sorban Levente (foto), dar, după cum singur a mărturisit, numai pentru că văzuse intrușii pe monitorul camerelor de supraveghere din propriul birou. Când BIHOREANUL a încercat să profite de prezența sa, edilul a refuzat, însă, să ofere orice explicații despre motivul pentru care a patronat proiectul ori despre cel care face ca investiția să fie nefolosită. „Nu știu, acuma eu nu vreau să povestesc, că nu eu am făcut”, s-a eschivat Sorban. Pe cât de limbut fusese la inaugurare, când a tăiat panglica alături de ministru, pe tot atât de tăcut a devenit când a trebuit să răspundă la întrebări simple și de bun-simț...

Primărie fără funcționari

În schimb, la volanul unei mașini a Primăriei, Sorban i-a așteptat pe jurnaliști să plece de la „centrul turistic” și i-a urmărit prin satele Urvind și Lugașu de Jos, oprindu-și „filajul” abia când a văzut că reporterii s-au oprit tocmai la sediul instituției. Ca să nu riște noi întrebări, a plecat mai departe...

BIHOREANUL nu a găsit în Primărie niciun angajat care să furnizeze nici cea mai măruntă informație despre „centrul turistic”: viceprimarul și secretarul comunei erau „ieșiți”, iar administratorul public și managerul de proiect plecați în concedii.

La ieșirea din clădire, reporterii au fost „preluați” de un alt urmăritor, un subaltern al lui Sorban, Antal Levente, care i-a monitorizat pentru a vedea cu cine se întâlnesc. Pentru că, de fapt, în Lugașu de Jos asta e preocuparea de căpătâi a edilului: să practice un soi de poliție politică, ca să știe cine îi deconspiră eșecurile, nu să facă administrație și dezvoltare...


LUGAȘ POLICE
Cu „gorila” pe urme

Reporterii BIHOREANULUI au fost permanent „monitorizați” de un subaltern al primarului, Antal Levente (foto), pe toată durata șederii în localitate, care, la plecare, i-a „escortat” cu o autoutilitară. I-a urmărit până la ieșirea din Urvind, unde a întors brusc, virând amenințător spre mașina redacției, cu riscul provocării unui accident.

Individul nu e la primul act agresiv, anul trecut lovind cu picioarele o altă mașină a BIHOREANULUI pentru că i-a deranjat șeful.


DREPTUL LA REPLICĂ
Nu au nici măcar curent electric!

În stilul caracteristic, după ce a refuzat să ofere orice informații înainte de publicarea articolului, ulterior primarul Sorban Levente a trimis redacției un „punct de vedere”, din care două sunt informațiile de reținut: că bugetul alocat în proiect părții române ar fi fost mai mic decât cel vehiculat anterior, respectiv că cele 8 căsuțe sunt inutile și prin prisma faptului că nu sunt, până acum, nici măcar racordate la curent electric. Iată extasele relevante ale replicii:

„În realitate însă până la acest moment proiectul este un succes reușind să creeze o legătură transfrontalieră cu Administrația Comunei Komadi din Ungaria și să transforme o groapă de gunoi clandestină într-un spațiu plăcut de întâlnire, cu investiții de la UE prin Programul Interreg RO-HU. De precizat însă că suma de aproximativ 800.000 euro a fost folosită atât pentru investițiile din Comuna Lugașu de Jos cât și pentru realizarea proiectului la partenerii noștri de peste graniță. Pentru realizarea construcțiilor în Comuna Lugașu de Jos s-au investit aproximativ 350.000 euro. Oportunitatea atragerii investiției a fost susținută și de consiliul local al comunei Lugașu de Jos prin adoptarea unei hotărâri a consiliului local al comunei Lugașu de Jos privind aprobarea documentației tehnico – economice și indicatorii tehnico – economici, printre care și contribuția proprie de 2%. Asta însemnănd o sumă de aproximativ 7.000 de euro alocați din bugetul local pentru realizarea investiției, restul de aproximativ 343.000 euro fiind suportați din Fondul European de Dezvoltare Regională...

Din păcate, având în vedere opoziția vădită din partea celorlalte partide politice și munca asiduă depusă împotriva dezvoltării acestei comune am întâmpinat și dificultăți în realizarea și finalizarea acestui proiect, până la acest moment complexul nefiind încă racordat la curent, chiar dacă complexul se află situat la cca 200 de metri de Hidrocentrala Lugașu de Jos și chiar dacă s-a insistat pentru racordarea la energie electrică. Suntem bucuroși însă că în ciuda greutăților întâmpinate, prin efortul echipei am reușit să aducem un generator pentru a putea găzdui organizarea festivității de inaugurare, ocazie cu care am constatat necesitate și utilitatea acestui nou obiectiv realizat pe raza Comunei Lugașu de Jos. Cu aceeași ocazie am constatat că în lipsa racordului la energie electrică funcționarea unității la capacitățile dorite este imposibilă... 

Ignoranții vor fi ignoranți și vor refuza să recunoască meritele unui proiect reușit. Prin acest proiect s-a urmărit crearea unui centru pentru promovarea turistică a întregii Văi a Crișului Repede fiind situată strategic la o distanță mediană de atracțiile turistice pe care le are de oferit Valea Crișului Repede, considerând că obiectivul propus a fost atins”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!