Municipalitatea orădeană încearcă să termine refacerea halei din Piața Cetate, care a fost distrusă în incendiul din vara anului 2020, până la sfârșitul anului, pentru a deconta lucrarea pe fonduri transfrontaliere.
N-au ajuns încă la jumătate...
Constructorii mai au de realizat în termen de circa o lună și jumătate mai bine de jumătate din lucrările asumate.
„Ne dorim să finalizăm lucrările la primul corp până la finalul anului. Până în momentul de față acestea au ajuns la un stadiu fizic de realizare de 40%”, a declarat primarul Florin Birta.
Potrivit acestuia, până în prezent constructorii au realizat, printre altele, radierul și fundația viitoarei hale, armăturile și cofrajele pentru pereții exteriori și stația de pompare pentru rezervorul de apă.
„Structura de beton a fost deja finalizată. Totodată, structura metalică a halei este deja realizată, echipa de muncitori ocupându-se acum de zidirea cu cărămidă a pereților exteriori”, a declarat Birta.
Blocați de proces
După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul privind construcția unui centru de afaceri pe amplasamentul fostei Piețe Mari, pe fonduri europene, s-a împotmolit într-un proces prin care municipalitatea orădeană încerca să avizeze lucrările.
Distrusă în incendiul din vara anului 2020, vechea hală, care a fost monument istoric, avea în jur corpuri de clădiri ce trebuiau declasate înainte de a fi demolate.
Primăria a câștigat în primăvară, la Curtea de Apel București, procesul prin care a cerut Ministerului declasarea corpurilor demolate, dar acesta a făcut recurs.
Pentru a nu pierde finanțarea europeană, care trebuie implementată până la finalul anului 2022, conducerea municipalității a hotărât să reconstruiască hala pe fonduri comunitare, urmând ca restul Pieței Mari să fie reabilitat, anul viitor, pe fonduri de la bugetul local.
Va mai fi o etapă de lucrări...
Potrivit unui comunicat al Primăriei, în cea de-a doua etapă a lucrărilor, care va fi demarată anul viitor, se va realiza o construcție nouă cu o parcare subterană de 161 de locuri și sectoare de legume-fructe (cu 504 mese), produse alimentare (34 de spații comerciale), produse nealimentare (152 de module comerciale) și de alimentație publică.
Viitorul centru de afaceri cu produse agro-alimentare, similar celui din cartierul Rogerius, va avea două săli de instruire pentru antreprenori în domeniul comercial agricol și birouri pentru persoanele din administrație. Proiectul mai prevede amenajarea de alei pietonale, spații verzi și drumuri de acces.
Lucrările de execuție a celor două etape, în valoare totală de 77 milioane lei fără TVA, au fost atribuite prin licitație unei asocieri de firme conduse de Madlev Cons.
Valoarea lucrărilor din prima etapă, în prezent în derulare, este de 15,3 milioane lei, diferența de circa 61,7 milioane lei urmând să fie pusă în operă în cea de-a doua etapă, care va începe anul viitor.
Termenul de execuție al fiecărei etape va fi de câte un an.