Şase asocieri de firme concurează pentru modernizarea Pieței Cetate din Oradea, cunoscută și ca Piața Mare. 

Concurenţă mare

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, până la termenul limită din 19 decembrie, Primăria a atras oferte din partea a şase constructori.

Concret, pentru atribuirea lucrărilor concurează asocierile de firme reprezentate de Construcţii Bihor (subcontractanţi Drumuri Orăşeneşti şi Terratest Geotehnic), Construcţii Erbaşu (cu asociat Euras şi subcontractanţi Alegra Excim, GHP Intelligent System şi Romversis Top) şi Flodor Transcom (cu asociaţi Abed Nego şi Procons Group şi subcontractanţi Helion Security şi Electrofor).

Lista ofertanţilor este completată de asocierile de firme conduse de Costa VOC (cu asociat Kesz Construcţii şi subcontractanţi Alegra Exim, GHP Intelligent Sistem şi Saldecor), Madlev Cons (cu asociaţi EUD Drumconstruct, Campeador, Constructorul Sălard şi subcontractanţi Termopro Edil, Elesal, Florivas, Valcris Ascensoare Servicii, Gan Tranning, Valcris Ascensoare Comerţ), respectiv Precon Transilvania (cu asociaţi Lemacons şi Termoline, subcontractanţi Rimteh, Al.Se.Ro., Comporsa şi terţ susţinător Group Construcţii Est).

Lucrări etapizate

După cum BIHOREANUL a mai scris, investiţia, estimată la 88,8 milioane lei fără TVA, urmează să fie realizată în două etape.

În prima etapă ar urma să fie reconstruită hala de 1.770 metri pătraţi, care a fost distrusă în incendiul din iulie 2020, şi vor mai fi amenajate 50 de locuri de parcare de scurtă durată şi un rezervor de apă cu staţie de pompare. 

Soluția aleasă pentru conservarea rămășițelor vechii hale, monument istoric, este recondiționarea zidurilor rămase, iar la o distanță de 1,5 metri față de acestea se va construi noua structură a halei, pe profiluri de aluminiu și pereți de sticlă.

În cea de-a doua etapă va fi ridicată o construcţie nouă care va avea în subteran o parcare cu 161 de locuri. Noua clădire din Piaţa Cetate va cuprinde un sector de legume-fructe cu 504 mese, sector alimentaţie publică, sector produse alimentare cu 34 de spaţii comerciale, sector produse nealimentare cu 152 de module comerciale de 6 metri pătraţi.

Totodată, vor fi amenajate două săli de instruire pentru antreprenori în domeniul comercial agricol şi birouri pentru persoanele din administraţie, plus alei pietonale, spaţii verzi şi drumuri de acces.

La mâna instanţei

Investiţia, scoasă la licitaţie de Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, urmează să fie cofinanţată din fonduri europene printr-un proiect Ro-Hu şi să demareze în prima parte a anului viitor.

"Termenul de execuţie pentru prima etapă a lucrărilor va fi de un an de zile", a declarat pentru BIHOREANUL directorul DMPFI, Marius Moş.

Cea de-a doua etapă a investiţiei va începe după ce municipalitatea va primi avizul specialiştilor. "Din câte ştiu eu, pentru cea de-a doua etapă Primăria Oradea a dat în judecată Comisia Naţională de Monumente Istorice (din subordinea Ministerului Culturii). Sperăm să avem o soluţie până la demararea efectivă a lucrărilor", a spus Marius Moş.

Municipalitatea a hotărât să se judece cu CNMI după ce aceasta a refuzat timp de doi ani să îşi dea avizul pentru declasarea unor clădiri deja demolate de municipalitate. Clădirile nu fuseseră monumente istorice, dar se aflau în zona istorică a Oradiei, fapt pentru care CNMI ar fi trebuit să se pronunţe înainte de demolarea lor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!