Suprafaţa agricolă a judeţului Bihor s-a redus în ultimul an cu o mărime aproape egală cu a Oradiei.

Cât reşedinţa judeţului Bihor!

Potrivit evidenţelor Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Bihor, în urma campaniei de depunere a cererilor de plată pentru anul agricol 2024, suprafaţa de teren cultivată în judeţul Bihor s-a redus considerabil.

"În perioada 1 aprilie  - 12 iunie, la APIA Bihor au fost depuse circa 32.218 cereri pentru o suprafaţă de 325.813,84 hectare. La o analiză comparativă a datelor, se observă că faţă de anul anterior a scăzut numărul cererilor cu 1.558, iar suprafaţa agricolă cu 11.059,58 hectare", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul APIA Bihor, Ioan Sorin Roman.

Suprafaţa diminuată, de 11.059,58 hectare, constituie echivalentul a circa 110,6 kilometri pătraţi şi este aproape egală cu suprafața Oradiei (116,1 km pătrați).

Drum în loc de câmp

Diminuarea suprafeţei agricole cultivate se datorează dezvoltării infrastructurii din judeţul Bihor. "Scăderea suprafeţelor de teren cultivat din judeţ este consecinţa exproprierii multor parcele de teren aflate în proximitatea căii ferate Oradea -  Cluj, în curs de electrificare, a amplasamentelor aflate pe traseul viitorului drum expres Oradea - Arad precum şi a celei aferente parcurilor industriale", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Ioan Sorin Roman.

Potrivit directorului APIA Bihor, scăderea suprafeţei agricole a judeţului nu este un lucru neapărat rău. "Practic, în Bihor s-au dezvoltat noi proiecte de infrastructură. Diminuarea suprafeţelor agricole ar fi fost ceva rău dacă aceste terenuri şi-ar fi păstrat destinaţia agricolă, dar fără să fi fost cultivate", a explicat Roman.

Mai puţine ferme, mai puţini fermieri...

La fel, comparativ cu anul anterior, în Bihor a scăzut cu 1.558 de cereri numărul solicitărilor de subvenţii depuse de fermierii bihoreni. "Numărul de cereri unice de plată preluare în 2024 a scăzut atât la fermierii cu peste 50 hectare, cu 24, cât şi la fermierii sub 50 hectare, cu 1.534", a spus directorul Ioan Sorin Roman.

Scăderea numărului de cereri de plată este consecinţa reducerii numărului de fermieri şi comasarea terenurilor agricole.

"În Bihor au fost foarte mulţi tineri fermieri care au depus proiecte finanţate prin AFIR. Din circa 5.000 de proiecte depuse la nivelul judeţului Bihor, 2.500 de proiecte au fost depuse de fermierii din Bihor care au preluat terenuri de la fermele învecinate pentru că se puncta transferul de exploataţie", a explicat Roman.

Anul trecut, judeţul Bihor s-a clasat pe locul doi în ţară, cu 33.776 de cereri de plată a subvenţiei, după judeţul Suceava - 41.892 de cereri de plată. În Suceava, fiind o zonă montană, exploatările agricole au o suprafaţă mai mică, iar numărul celor care le deţin este mai mare.

Vezi aici statisticile APIA Bihor cu privire la suprafața agricolă cultivată în județul Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!