Primăria Oradea vrea să rezolve problema traficului rutier aglomerat, apărută după construirea noului cartier de locuințe și a complexurilor comerciale de pe amplasamentul fostei zone industriale din cartierul Ioșia.

De la două la patru benzi!

Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi și fără comentarii, investiții de 12,4 milioane lei pentru modernizarea străzii Meșteșugarilor.

Lucrările vor viza tronsonul delimitat de intersecțiile cu străzile Oneștilor și Lăpușului, unde frontul stradal permite lărgirea carosabilului pe amplasamentul actualului spațiu verde din fața șirului de case.

„Strada Meșteșugarilor se va transforma într-o stradă cu patru benzi de circulație, se vor amenaja trotuare atât pe partea dreaptă, cât și pe partea stângă și o pistă de biciclete pe toată lungimea ei”, a declarat primarul Florin Birta în cadrul unei conferințe de presă care a precedat ședința în plen.

În cadrul lucrărilor se vor amenaja sensuri giratorii la intersecțiile cu străzile Barcăului și Lăpușului și se vor reloca stâlpii de iluminat public, împreună cu rețelele și punctele de transformare aferente.

Cu ocazia lucrărilor, se va extinde iluminatul public pe tronsoanele delimitate de străzile Hațegului și Piteștilor, respectiv Jimboliei și Oneștilor.

„La finalul lunii februarie vom demara procedura pentru proiectare și execuție, iar prin iulie - august sperăm să înceapă lucrările la acest proiect”, a spus primarul.

Termenul de execuție va fi de opt luni.

Adevăratul trafic nici nu a început!

Lărgirea la patru benzi a străzii Meșteșugarilor este necesară pentru fluidizarea traficului auto din zonă.

Acesta va deveni și mai aglomerat după construirea viitorului pasaj peste șoseaua de centură și liniile ferate din strada Ovid Densusianu, care va face legătura cu drumul rapid Oradea – Arad ca principală cale de acces către viitoarea autostradă.

„Strada Lăpușului va avea pe viitor și ea patru benzi și se va lega cu șoseaua de centură și drumul spre Autostrada A3”, a declarat Birta.

Pe Oneștilor doar către Tudor Vladimirescu!

În contextul creșterii numărului de mașini, primarul ia în calcul transformarea străzii Oneștilor, care nu poate fi lărgită, în arteră cu sens unic.

Măsura este menită să reducă aglomerația provocată de traficul generat de noile dezvoltări imobiliare și complexurile comerciale din zonă, care le provoacă în momentul de față bătăi de cap șoferilor.

„Din discuțiile cu Poliția Rutieră, (n.r. după finalizarea lucrărilor din strada Meșteșugarilor), strada Oneștilor va fi cu sens unic dinspre Calea Aradului spre strada Tudor Vladimirescu”, a spus primarul.

Potrivit reprezentanților municipalității, implementarea circulației cu sens unic va reduce traficul auto și presiunea pe podul Carol, unde astăzi, la ore de vârf, se circulă bară la bară.

Vezi mai jos Studiul de Fezabilitate al lucrărilor de pe strada Meșteșugarilor: