Scandal în toată regula între doi cunoscuţi oameni de afaceri din Bihor, milionarul Viorel Micula şi Cosmin Bonica, cel din urmă un constructor din Sânmartin abonat la lucrări publice, dar şi la dosare penale, fiind judecat pentru o fraudă fiscală de peste 6 milioane lei şi scăpat prin prescriere într-un alt proces în care i se imputa un prejudiciu de 6,1 milioane lei. 

Miza? Două pensiuni turistice din Sânmartin, adjudecate de Micula, prin una dintre companiile sale, la o licitaţie organizată de lichidatorul judiciar al unor firme controlate de Bonica...

Îmbârligături a la Bonica 

BonicaScandalul a pornit de la licitaţia organizată pe 15 mai 2020 de lichidatorul judiciar Eurosmart IPURL Arad, desemnat de Tribunalul Bihor să îndestuleze creditorii a două firme aflate în procedură de faliment, Penmaster SRL şi Pencris SRL, amândouă având în active câte o pensiune în Băile 1 Mai. Ambele se numesc Thermalis şi sunt controlate de afaceristul Cosmin Bonica (foto) prin intermediul surorii şi al actualei neveste, Amalia Bonica și, respectiv, Elena Bolba Bonica. 

Licitaţia din mai 2020 era a doua, după ce la prima, din decembrie 2019, nu se prezentase niciun muşteriu. Ca să atragă clienţi, în anunţurile publicate în Ziarul Naţional, pe site-ul lichidatorului judiciar, pe cel al Uniunii Practicienilor în Insolvenţă şi pe publi24.ro, lichidatorul a redus preţurile, cu acordul Adunării Creditorilor, la 95% din valoarea iniţială, cerând 173.000 euro pentru pensiunea firmei Penmaster, iar pentru cea a Pencris 144.500 euro, plus TVA.

Licitaţia buclucaşă 

Fiind în perioada pandemiei, în timpul stării de urgenţă, Bonica era convins că la licitaţie nu se va prezenta nimeni şi va putea "răscumpăra" pensiunile. La fel a făcut şi cu terenurile de sub clădiri. Acestea au fost cumpărate de el şi de fostul său cumnat, Mihai Gavriş, date firmelor cu contracte de comodat şi vândute urgent, după declanşarea procViorel Miculaedurilor de faliment, prin tranzacţii succesive dubioase, până au ajuns pe numele soţiei lui Bonica, "ca bun propriu", şi pe numele unui apropiat al afaceristului, Florin Bara, cu care în 2006 a fost şi "tovarăş" de dosar penal.

Atât doar că, după ce în decembrie 2019 Statul român le-a achitat fraţilor Micula despăgubirile de 400 milioane euro dispuse de Tribunalul Arbitrar de la Washington, cei doi magnaţi s-au pornit pe cheltuit, iar pensiunile din Haieu păreau o afacere bună. Ca atare, firma European Drinks International, controlată de Viorel Micula (foto), s-a înscris la licitaţie şi, fiind singurul client interesat, şi-a adjudecat imobilele, oferind preţul cerut.

Bătaie în procese

Micula a plătit contravaloarea celor două pensiuni imediat după licitaţie, dar nu a reuşit să intre în clădiri nici până azi, după 4 ani. În schimb, în această perioadă a fost nevoit să poarte zeci de procese cu "familia" Bonica, care acum vrea anularea licitaţiei pentru ambele pensiuni, dar şi cu actualul lichidator judiciar al firmelor, Daniel Todoran, care, deşi chemat în mai multe rânduri în faţa notarului să semneze contractul de vânzare cumpărare, s-a tot eschivat.

În timp ce pentru pensiunea firmei Pencris procesul este încă pe rol, Micula l-a câştigat în ianuarie pe cel deschis în cazul pensiunii Penmaster, ba chiar şi litigiul cu lichidatorul Tudoran, instanţa obligându-l pe acesta să se prezinte în faţa notarului pentru semnarea contractului de vânzare. 

Şi totuşi, nici aşa nu s-a terminat! Atunci când contractul a fost dus la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Bihor, pentru întăbularea noului proprietar, avocaţii European Drinks s-au lovit de refuz. Motivul? După "schemele" făcute de Bonica cu terenurile, între proprietarul clădirii şi cel al terenului nu există niciun raport juridic, chit că achiziţia lui Micula a fost considerată legală şi de o "supracomisie" din Bucureşti, formată din şefii Agenţiei Naţionale de Cadastru şi ai Uniunii Notarilor Publici. 

Plângeri penale şi pretenţii

Încheierea OCPI a fost contestată, deocamdată prin procedură administrativă, dar dacă răspunsul va fi din nou negativ, Micula va fi nevoit să pornească încă un proces, de această dată cu Cadastrul.

În paralel, povestea pensiunilor "Thermalis" a ajuns şi în anchetă penală: în timp ce clanul Bonica l-a reclamat pe lichidatorul arădean care a organizat licitaţia buclucaşă, Micula l-a dat pe mâna procurorilor pe Todoran, care l-ar fi împiedicat, nejustificat, să-şi intre în drepturi şi care, în urma numeroaselor reclamaţii, a şi fost înlocuit din oficiu de judecătorul sindic.

Mai mult, firma lui Viorel Micula a pornit săptămâna trecută şi un proces de pretenţii împotriva surorii şi nevestei lui Bonica, solicitându-le despăgubiri pentru cei 4 ani în care nu şi-a putut folosi proprietatea. Ca atare, războiul continuă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!