Preţurile benzinei, motorinei şi GPL-ului sunt în creştere, inclusiv în Bihor. La benzinăriile din Oradea, şoferii au format, miercuri, cozi imense, căci, aşa cum au mărturisit câţiva dintre ei BIHOREANULUI, se tem că, în curând, combustibilul va fi şi mai scump.

Cozi pe şosele

Miercuri, la benzinăria MOL de pe Ştefan cel Mare, de la ieşirea din oraş spre Satu Mare, numărul maşinilor care stăteau la coadă s-a dublat, de la 20 la 40, în doar circa 10 minute. Şirul de autoturisme ajungea până-n şosea. "Ne-am pus la coadă cum am ieşit de la lucru, pentru că am auzit că de la noapte se scumpeşte motorina", i-a spus un şofer reporterului BIHOREANULUI

Un tânăr student a spus, la rându-i: "Fac plinul preventiv, pentru că nu mai ştiu la ce să mă aştept de la ţara asta". Un alt şofer a afirmat: "Vă daţi seama cum vor exploda de acum preţurile...". 

La MOL de pe Ştefan cel Mare, un litru de benzină 95 se vindea, miercuri după amiaza, cu 7,65 lei, motorina cu 7,76 lei, iar GPL cu 3,71 lei. 

La Petrom, benzină cu 7,5 lei

Cozi şi mai mari s-au format la benzinăria Petrom de pe strada Matei Corvin.

În jurul orei 16, şirul de maşini se întindea până la sensul giratoriu de la intersecţia cu strada Ion Bogdan. 

La Petrom, în Oradea, preţurile erau: 7,52 lei litrul de benzină 95, 7,61 lei motorina, iar 3,69 GPL.

Mulţi şoferi s-au dus şi la benzinăriile de pe bulevardul Decebal din Oradea. La OMV-ul de pe acest bulevard un litru de benzină 95 costa, miercuri după amiaza, 7,65 lei, iar combustibilul Diesel 7,74 lei.  

În luna ianuarie a acestui an, un litru de benzină costa circa 6,70 lei. 

Frica de scumpiri

Cititorii BIHOREANULUI semnalează că şi la alte benzinării, din afara Oradiei, cum ar fi în Salonta, Oşorhei sau Mădăras, s-au format cozi mari. 

În alte oraşe din Bihor, din câte relatează şoferii, preţurile sunt şi mai mari.

Un cititor a transmis BIHOREANULUI imagini care arată că, în Valea lui Mihai, un litru de benzină se vindea miercuri 8,89 lei, iar motorina cu 8,99 lei.  

"La Valea lui Mihai motorina, de la 8,5 lei a ajuns azi la 9 lei la pompă! Dintr-o dată, de pe o zi pe alta. Am făcut sesizare şi la Consiliul Concurenţei. Nu e în regulă aşa ceva", s-a plâns un cititor BIHOREANULUI transmiţând şi imagini (foto jos).

Benzinărie Valea lui Mihai

Preţuri şi mai mari ar fi fost înregistrate la un partener MOL din Beiuş.

Imaginile transmise de un alt cititor arată că atât motorina, cât şi benzina 95 s-au vândut miercuri la preţuri exagerate: întâi cu 9 lei şi apoi chiar cu 11 lei. 

De altfel, informaţia s-a răspândit pe reţelele de socializare:

Oamenii sunt speriaţi că preţurile, care şi aşa au crescut continuu în ultimele luni, vor exploda pe fondul conflictului dintre Rusia şi Ucraina. 

Video: Paul Lelea

Cozi inclusiv la "ruşi"

Cozi de maşini s-au format inclusiv la staţiile firmelor ruseşti Lukoil şi Gazprom, de la ieşirea din Oradea spre Biharia, care, judecând după mobilizarea de pe reţelele de socializare, ar fi supuse boicotului de populaţie pe considerentul că banii încasaţi ar finanţa războiul împotriva Ucrainei. Şoferii nu au nici măcar pretextul unor combustibili mai ieftini, benzina şi motorina fiind puse la în vânzare pentru preţuri de circa 7,5 lei pe litru, ca peste tot în oraş.

"Nu am ce face. Aici am prins o coadă mai mică. La cum am văzut când umblam prin oraş, astăzi s-a scumpit benzina de trei ori, iar până la dimineaţă mai poate creşte...", a declarat un conducător auto pentru BIHOREANUL.

Şoferii nu îşi caută scuze. "S-a dat şi la radio că în Beiuş s-a făcut motorina 11 lei pe litru. Aici e 7,66 lei pe litru. Dacă nu alimentez acum, mâine cred că va fi şi în Oradea peste 10 lei pe litru", a spus un orădean.

Experienţa ultimelor zile a demonstrat că în ultimele zile combustibilii s-au scumpit progresiv. "De duminică încoace preţurile au crescut în fiecare zi. Nimeni nu ştie ce ne aşteaptă", a spus un angajat al staţiei Gazprom.

Potrivit acestuia soluţia frânării creşterii preţurilor stă în pixul guvernanţilor. "Important este să se vrea. Dacă s-ar reduce TVA-ul şi acciza pe carburanţi preţul ar putea scădea şi cu un leu pe litru", a spus bărbatul.

UPDATE: "Nu staţi la coadă!"

Autorităţile de la nivel naţional au avertizat, miercuri seara, că s-a creat o panică nejustificată în privinţa unor scumpiri ale combustibililor şi unei posibile penurii de benzină şi motorină.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că în lanţurile mari de benzinării nu vor creşte preţurile semnificativ şi că, în plus, nu vor fi probleme cu asigurarea de combustibili. El i-a sfătuit pe toţi românii să nu alimenteze aiurea şi să formeze cozi. 

Totodată, Guvernul României a transmis că urmează controale la benzinăriile din ţară, mai ales la cele care au crescut preţurile, aşa cum au făcut şi unele din Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!