După ce în mai multe zone ale ţării, inclusiv în Oradea şi alte oraşe din Bihor, s-au format cozi mari la benzinării, pe fondul unor zvonuri privind scumpiri de mâine a benzinei, astfel încât să ajungă la 10-11 lei litrul, dar şi pe fondul faptului că unele benzinării independente au crescut brusc preţurile - una din Beiuş chiar la 11 lei pe litru -, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut, miercuri seară, un apel la calm. 

Preţuri mai mari la frontieră

În direct la televiziunea Digi 24, Virgil Popescu a transmis câteva mesaje menite să liniştească populaţia. 

În primul rând, el a spus că este la curent cu situaţia din localităţile aflate în apropiere de graniţa cu Ungaria, referindu-se la faptul că unele benzinării practică preţuri ridicate şi că s-au format cozi mari

Ministrul Energiei a afirmat că este posibil ca unele benzinării independente să speculeze faptul că în Ungaria preţul combustibilului a fost plafonat, nu se găseşte mereu benzină, iar benzinăriile nu sunt deschise non-stop, ci după un anume program.

"Acest lucru probabil că a început să influenţeze preţurile la frontieră în benzinării independente", a comentat Popescu. 

"Nu va ajunge la 9 lei!"

Referindu-se la situaţia privind alimentarea şi vânzarea de combustibili în România, Virgil Popescu a subliniat că în ţara noastră nu urmează scumpiri mari şi nici nu se întrevede vreo penurie de comustibili. 

"Nu vorbim în România de aşa ceva (n.r. – creşteri mari), vorbim de preţuri normale, pe care le vedeţi la pompă şi nu vorbim de lipsă de benzină şi de motorină. De aceea, fac un apel la români să nu stea la coadă, pentru că vor găsi benzina şi mâine, şi poimâine, şi peste o săptămână, şi peste două săptămâni, în benzinării. Nu există absolut niciun motiv pentru a sta la coadă în această seară, în această noapte. Nu se va dubla preţul, nu va ajunge la 9 lei, nu va ajunge la 10 lei, la 11 lei", a afirmat ministrul Energiei. 

"România este o ţară stabilă"

Virgil Popescu a spus că va continua să transmită acest mesaj, astfel încât să calmeze populaţia şi să sublinieze că s-a creat o panică nejustificată. 

"Am văzut şi eu, m-au sunat şi foarte mulţi prieteni în această seară. Încerc să-i calmez pe toţi, voi încerca să intru la cât mai multe televiziuni şi să explic situaţia. Aţi spus foarte bine (n.r. – prezentatoarea Digi24), suntem cu un război la frontieră, există foarte multe zvonuri foarte multe fake news-uri. Este un război hibrid şi ne putem aştepta ca în această perioadă să mai apară tot felul de zvonuri, aşa cum a fost şi cel conform căruia nu există valută în România. România este o ţară stabilă şi nu are probleme nici cu carburanţii, nici cu gazele naturale. Nu avem probleme cu aprovizionarea populaţiei", a subliniat Popescu.

"Deja mi se pare că este o speculaţie...". Se anunţă controale!

Solicitat de prezentatoarea Digi, ministrul Energiei a subliniat că "nu există absolut niciun motiv pentru ca benzina mâine să ajungă la 11 lei".

Pe de altă parte, a spus Popescu, ar putea urma controale. "Există în schimb motive ca mâine - şi am discutat şi cu prim ministrul - organe de control ale Statului Român să se ducă peste benzinăriile care au ridicat nejustificat acest preţ, pentru că au apărut în poze preţuri de 11 lei, de 9 lei, de 10 lei. Deja mi se pare că este o speculaţie, iar speculaţiile trebuie aspru pedepsite, mai ales în situaţii de criză, cum suntem cu război la frontiera noastră", a spus Popescu.

Întrebat despre ce cum anume s-a creat această dezinformare - referitoare la mesajele care au circulat pe Whatsapp, pe reţele de socializare privind presupusa scumpire bruscă a combustibilului în România - Popescu a spus:

"Putem face foarte multe scenarii. Poate fi un război hibrid. Prea subit s-a creat o panică în toate benzinăriile din ţară, în toate oraşele din ţară lumea stă la coadă. Eu înclin să cred că, pur şi simplu, s-a creat o psihoză în masă. Dar, spun încă o dată, că nu există absolut niciun motiv pentru a sta la coadă şi a ne întoarce ca în vremurile lui Ceauşescu cât benzina şi motorina erau raţionalizate". 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!