Purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, a declarat, miercuri seara, că premierul Nicolae Ciucă a dispus efectuarea de controale la staţiile de carburanţi, în contextul în care mai multe benzinării din România, inclusiv din Bihor, au crescut brusc preţurile, fiind bănuite de speculă. 

"Nu există motive reale pentru creșteri accelerate de prețuri în România. Țara noastră are stocuri suficiente de carburant. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la stațiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă", a transmis Cărbunaru. 

Aşa cum BIHOREANUL a scris, şi în Bihor există staţii de carburanţi care au practicat, miercuri, preţuri extrem de mari.

Spre exemplu, o benzinărie din Beiuş a urcat preţul chiar la 11 lei / litru, atât în cazul motorinei, cât şi al benzinei.

Totodată, miercuri seara, o altă benzinărie, de data aceasta din Tinca, vindea litrul de motorină cu 12,99 lei, conform unor bonuri fiscale fotografiate şi trimise de cititori BIHOREANULUI.

În timp ce în Oradea, miercuri după amiaza, preţul practicat era de circa 7,5 lei lei atât pentru un litru de benzină 95, cât şi pentru motorină, cititorii BIHOREANULUI au semnalat că în alte staţii de carburanţi din judeţ (Marghita, Leş, Valea lui Mihai) preţurile practicate erau mai mari de 8-9 lei, chiar şi mai mult. 

Miercuri, s-a creat panică în toată ţara în privinţa dotării cu carburanţi. Asta după ce, pe de o parte, pe reţelele de socializare s-au răspândit mesaje false care anunţau că "de mâine un litru de benzină va costa 10 lei", iar pe de altă parte tocmai din cauza faptului că unele benzinării chiar au ridicat preţurile, creând panică. 

Miercuri seara, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat la Digi 24 că este posibil ca proprietarii de benzinării independente din localităţile din apropierea frontierei cu Ungaria să speculeze faptul că în ţara vecină preţurile la combustibili au fost plafonate, iar acest lucru a dus la penurie de benzină şi motorină, astfel că şoferii de acolo vin în România să alimenteze. 

Legat de această "psihoză", cum a descris-o, apărută miercuri în România, Virgil Popescu a făcut un apel la calm şi a vorbit despre controale

"Există motive ca mâine - şi am discutat şi cu prim ministrul - organe de control ale Statului Român să se ducă peste benzinăriile care au ridicat nejustificat acest preţ, pentru că au apărut în poze preţuri de 11 lei, de 9 lei, de 10 lei. Deja mi se pare că este o speculaţie, iar speculaţiile trebuie aspru pedepsite, mai ales în situaţii de criză, cum suntem cu război la frontiera noastră", a spus Popescu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!