După 18 ani în care a fost blocat în dezvoltare, Spitalul CFR din Oradea are perspective mai bune. Joia trecută, procesul prin care o congregație romano-catolică din Galați, Notre Dame de Sion, a revendicat clădirea din strada Republicii s-a încheiat, după ce călugărițele au renunțat la judecată.

Povestea a fost încurcată de la bun început: congregația, de altfel necunoscută, a făcut o solicitare de revendicare în 2006, pretinzând că imobilul i-a fost luat abuziv de regimul comunist, dar fără să prezinte vreun act de proprietate asupra clădirii, ci doar asupra unui teren din zonă.

Mai mult, congregația, care a împuternicit Episcopia Greco-Catolică de Oradea să o reprezinte, a „omis” detaliul că în timpul regimului comunist clădirea spitalului a fost extinsă de autorități, prin dublarea suprafeței, ceea ce face imposibilă restituirea în natură, motiv pentru care solicitarea a și fost respinsă de Comisia de Retrocedare de la București.

În 2018, congregația a contestat decizia, iar după 6 ani în care judecătorii Curții de Apel Oradea n-au fost în stare să pronunțe o soluție, procesul s-a încheiat ca prin minune. Congregația a decis să renunțe la judecată și, deși sentința nu este definitivă, ar fi culmea ca aceleași călugărițe să se răzgândească. Măcar de teama pedepsei divine...
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!