Ororile din centrele de îngrijire și asistență din România continuă să iasă la iveală. Reprezentanții unui ONG au găsit în județul Mureș un centru, numit „Căsuța Lu’ Min”, în subsolul căruia erau ținute în condiții oribile mai multe persoane cu dizabilități. Acestea erau cazate printre mormane de moloz, aveau muște pe ele și stăteau pe saltele murdare de urină, fecale și sânge. Unele dintre ele erau în stare de malnutriție. 

„Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazați în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcție, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilități grave care zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa). Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale. O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și al mâinilor. Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele”, au transmis reprezentanții Centrului pentru Resurse Juridice, cei care au descoperit azilul groazei din Mureș. 

Reprezentanții CRJ au sunat pe loc la 112. 

În aceeași zi, reprezentanții CRJ au continuat să controleze acel centru de îngrijire și asistență și au cerut să li se deschidă o cameră din spatele bucătăriei pe ușa căreia scria „materiale de construcții”. Acolo, ONG-iștii au mai găsit încă două persoane „în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 m2, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat”.

Centrul pentru Resurse Juridice transmite și că „am continuat dialogul cu ceilalți beneficiari, unii dintre aceștia menționând că au fost legați, amenințați, bătuți de către personalul și conducerea centrului, prezentând leziuni specifice legării la nivelul mâinilor”. 

Digi24.ro subliniază că ororile din centrul de îngrijire și asistență „Căsuța Lu’ Min” nu au fost găsite, în mod surprinzător, de autoritățile care au mandat să verifice aceste centre, deși tocmai la „Căsuța Lu’ Min” avusese loc recent un control. 

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat vineri că procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureş au fost sesizaţi de Prefectura Judeţului Mureş cu privire la situaţia înregistrată la un azil din localitatea Bărdeşti. „Cauza a fost înregistrată pe rolul DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureş, în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi de drept”, a precizat sursa citată.

Totodată, vineri și Direcția Națională Anticorupție a informat că a deschis un dosar penal, legat de presupuse infracțiuni de abuz în serviciu. 

„Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu licențierea/supravegherea activității unui centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități din județul Mureș. Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă („in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, se arată în comunicatul DNA. 

Libertatea.ro scrie că mai mulți membri fondatori ai asociației Re-Min, care operează Căsuța Lu’ Min, sunt angajați ai Penitenciarului Târgu Mureș. Un alt membru fondator este consilier la DGASPC Mureș, dar spune că nu mai are legătură cu asociația din 2019, arată aceeași sursă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!