La trei decenii după imaginile copiilor muribunzi de la Cighid, România e zguduită de dezvăluiri terifiante despre alte azile ale groazei, ale căror victime sunt, acum, bătrâni şi adulţi cu dizabilităţi, lăsaţi pradă foamei şi bolilor, ba chiar şi bătuţi, tocmai de cei care pretindeau că-i îngrijesc. Impactul emoţional este uriaş şi a determinat demisia a doi miniştri, dar şi o reacţie radicală a Guvernului, care a ordonat verificarea tuturor aşezămintelor de acest fel din ţară. 

BIHOREANUL vă prezintă rezultatele din judeţ ale operaţiunii pe care unii o consideră tardivă, alţii obligatorie. În Bihor, potrivit instituţiilor implicate, nu a fost constatat niciun caz de rele tratamente asupra bătrânilor, persoanelor cu dizabilităţi ori copiilor, dar s-au găsit o mulţime de alte probleme. Semn că nici statul, nici ONG-urile care administrează căminele nu îşi fac treaba fără cusur.

Afacere cu milostenie

De două săptămâni, presa vuieşte. În Voluntari, fief al primarului PSD Florentin Pandele, soţul Gabrielei Firea, ministra tocmai a Familiei, au fost descoperite trei "lagăre" unde peste 100 de bătrâni au fost înfometaţi, ţinuţi fără medicamente, cu răni deschise, murdari, bătuţi şi puşi la munci pe care trebuiau să le presteze cei plătiţi să le poarte de grijă, angajaţi ai Fundaţiei Sf. Gabriel cel Viteaz, care patrona azilele.

Coordonat de un om de încredere al cuplului Firea-Pandele, Ştefan Godei, ONG-ul se arată, de fapt, o reţea mafiotă care pe de o parte încasa banii din bugetele de asistenţă socială, pe de alta îşi însuşea pensiile şi locuinţele "beneficiarilor". Grozăviile s-au întâmplat chiar şi după ce unele instituţii ale statului fuseseră sesizate, încă de la începutul anului, iar asta fiindcă acestea sunt populate de personaje de acelaşi soi. Unul, de pildă, este sora mai mare a ministrei, Nela Vica Andrieş, şefă de serviciu în Primăria Voluntari, responsabilă chiar cu verificarea căminelor, altul - Ligia Gheorghe Enache, prietenă şi consilieră a aceleiaşi Firea.

Indignarea stârnită a forţat Guvernul să renunţe la ideea de a ascunde mizeria sub preş, iar săptămâna trecută a produs şi demisia a doi miniştri: întâi Marius Budăi, de la Muncă, apoi Firea însăşi.  

"Să nu muşamalizăm nimic"

Înainte de asta, pe 7 iulie, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a emis Ordinul 101/2023, însărcinând prefecturile să coordoneze controale la toate centrele pentru copii, bătrâni şi adulţi cu dizabilităţi din ţară.

În Bihor funcţionează 104 astfel de aşezăminte autorizate (câte 34 pentru copii şi vârstnici, 32 pentru persoane cu dizabilităţi şi 4 pentru alte persoane dependente, cum ar fi de pildă copii temporar separaţi de părinţi), cu un total de 1.642 rezidenţi (223 copii, 942 bătrâni, 410 adulţi cu dizabilităţi, 67 persoane dependente cu alte vulnerabilităţi). Prefectura a format 7 echipe alcătuite din reprezentanţii a tot atâtea instituţii: Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţii Sociale (AJPIS), Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) şi Inspectorul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). 

Verificările au început lunea trecută, pe 10 iulie. "Cel mai important a fost să aflăm dacă avem situaţii de agresare sau maltratare a rezidenţilor, apoi să constatăm orice alte nereguli în ce priveşte asigurarea cu personal, calitatea spaţiilor de cazare, a hranei şi igienei", a spus BIHOREANULUI unul dintre cei implicaţi. Consemnul a fost "să nu muşamalizăm nimic", dar şi ca rezultatele să nu fie făcute publice: "Am fost avertizaţi că orice comunicare se va face după finalizarea controalelor, la nivelul Guvernului". 

Record de sancţiuni

BIHOREANUL a aflat că instituţiile nu au descoperit situaţii de agresiuni ori abuzuri împotriva locatarilor din centre, astfel că nu a fost deschis niciun dosar penal, ca la Voluntari. 

"La noi lucrurile nu stau ca în Ilfov, probabil şi pentru că AJPIS Bihor verifică anual toate centrele. Până la sfârşitul lunii trecute, verificase deja 86 din cele 104 centre din judeţ, înainte să izbucnească scandalul de la Voluntari. Peste tot oamenii au fost întrebaţi dacă angajaţii s-au purtat urât cu ei, dacă au fost lăsaţi fără îngrijire, fără medicamente, fără mâncare. Nu a existat nicio plângere", afirmă sursa.

În schimb, autorităţile au dat 383 sancţiuni, dintre care 80 amenzi, unele extrem de aspre, însumând peste 912.000 lei, pentru tot felul de încălcări ale legislaţiei, de la curăţenie şi dotări până la acoperirea cu personal.

Record de severitate

Cei mai severi au fost inspectorii DSVSA, care au amendat cu 50.000 lei un centru din Oradea pentru copii administrat de Asociaţia de Tineret Mereu Împreună, pentru "nerespectarea normelor de depozitare a produselor alimentare", după ce au găsit în cămin 40 kg de alimente expirate. Comisarul OPC a dat ONG-ului şi o amendă de 15.000 lei, pentru "mobilier vechi şi deteriorat" şi "obiecte sanitare cu depuneri de rugină şi de calcar". Deşi, la rându-le, au constatat că centrul nu are sisteme de supraveghere, de alarmare şi de control acces, respectiv că paturile "nu au obiectele de cazarmament necesare", reprezentanţii Poliţiei şi AJPIS s-au limitat la avertismente şi fixarea unor "măsuri de remediere".

Tot cu 50.000 lei a amendat DSVSA Fundaţia Emanuel Casa Speranţei, care administrează în Ineu un centru similar, pentru alimente expirate şi provenite din surse neautorizate. ONG-ul a primit şi o amendă de 15.000 lei de la OPC pentru că echipamentele de gătit erau ciobite, iar în WC-uri lipseau unele dotări. În plus, Poliţia a dat o amendă de 2.000 lei pentru lipsa sistemelor de alarmare, iar ISU un avertisment pentru "exploatarea necorespunzătoare a instalaţiilor electrice".

Aceeaşi amendă maximă, de 50.000 lei, a primit-o de la DSVSA şi Fundaţia Salem, pentru că la centrul pentru vârstnici din Salonta s-au găsit carne stricată şi alimente din surse neautorizate. OPC i-a dat, de asemenea, o amendă de 10.000 lei pentru "ustensile de igienă utilizate necorespunzător", iar ISU una de 1.500 lei pentru nereguli la instalaţiile electrice. La fel, tot cu 50.000 lei a fost amendat de DSVSA şi DGASPC Bihor un centru din Oradea unde au fost găsite alimente expirate, iar OPC a "taxat" cu 15.000 lei starea WC-urilor degradate.

Nereguli devenite regulă

Azilul de bătrâni din Chişirid al Asociaţiei Prietenii Bunicilor, despre care BIHOREANUL a scris în trecut că a păcălit o orădeancă, luându-i şi pensia, şi apartamentul, a fost amendat de DSVSA cu 30.000 lei pentru că nu avea acte de provenienţă a alimentelor, de OPC cu 10.000 lei pentru că păstra alimente necorespunzător, la temperatură ambientală, de AJPIS cu 10.000 lei pentru că nu a întocmit contracte de asistenţă pentru 2 dintre cei 19 rezidenţi, iar ITM a dat avertismente pentru nerespectarea drepturilor angajaţilor. 

Alte amenzi serioase a încasat DGASPC Bihor, instituţia Consiliului Judeţean - 7 la număr, de câte 15.000 lei: la un centru pentru adulţi cu dizabilităţi din Oradea, strada Rimanoczy Kalman, OPC a găsit spaţii frigorifice neigienizate şi alimente fără etichete de valabilitate, la altul, din strada Traian Lalescu, mâncarea nu era cântărită, la centrul din strada Italiană WC-ul era murdar, la cel din strada Biruinţei mobilierul degradat, la centrul pentru adulţi cu dizabilităţi din strada Piscului, alimente refrigerate şi apoi congelate, iar la un altul, din strada Şanţului, WC-ul murdar.

Tot cu 15.000 lei a amendat OPC Asociaţia Smiles, pentru că la un cămin cu 48 de bătrâni din Oradea un ascensor era defect de o lună, în camere căldura era sufocantă (lipsind orice sistem de ventilare), ferestrele nu au plase anti-ţânţari, iar mobilierul este scorojit. Aceeaşi amendă a primit-o şi un centru din Marghita al Asociaţiei Caritas Catolica, unde s-a găsit mizerie în camere şi materiale inflamabile depozitate în pod, iar personalul este insuficient pe timpul nopţii.

Căminul pentru vârstnici Sf. Elisabeta din Oradea al Caritas Catolica a fost sancţionat cu 10.000 lei tot pentru alimente expirate, căminul Sf. Martin tot cu atât pentru lipsa monitorizării temperaturii în spaţiile frigorifice şi congelarea pâinii, iar două centre pentru copii ale Fundaţiei Sf. Francisc, din Săcueni şi Galoşpetreu, au fost amendate cu 20.000 lei pentru alimente şi medicamente expirate. 

Mizerie a fost găsită şi la căminul de bătrâni din Tăuteu al Asociaţiei Bucuria Bunicilor, amendat cu 15.000 lei pentru "mobilier învechit, saltele fără protecţie şi pătate, uşi şi întrerupătoare murdare, neigienizate".

Noaptea, fără asistenţă

O mulţime de alte amenzi, între 10.000 şi 1.500 lei, au fost date şi căminului de bătrâni al Fundaţiei Consistoria Efrem Beniamin din Velenţa (lipsa documentaţiilor privind efectuarea dezinfecţiilor şi a testelor de sanitaţie pentru apă şi mâncarea gătită), căminului pentru vârstnici din Santăul Mare al Fundaţiei Pro Borş (alimente expirate şi, mai grav, inexistenţa personalului de supraveghere pe timpul nopţii pentru cei 90 de bătrâni), centrului Aliabis din Livada de Nojorid (produse expirate, lipsă huse saltele, lenjerie veche şi pătată, mobilier scorojit).

În unele cazuri, însă, se pare că reprezentanţii instituţiilor de control au făcut şi exces de zel: de exemplu, OPC a amendat căminul de bătrâni al Asociaţiei Caritas Eparhial din Rogerius cu 5.000 lei pentru o "rampă de acces în clădire cu urme de rugină", iar centrul pentru vârstnici al Asociaţiei Casa Mariei din Paleu cu 2.500 lei pentru "neamenajare loc de fumat". 

Adevărate bagatele în comparaţie cu lipsurile serioase din alte locuri şi, mai ales, cu brutalităţile îndurate de bătrânii captivi din Voluntari. Dar, cine ştie, poate apar şi în Bihor plângeri după controale, dacă rudele rezidenţilor vor contesta rezultatele, măsurate doar în amenzi şi avertismente...


OAMENI ŞI BESTII. Starea în care au fost găsiţi prizonierii "lagărelor" din Voluntari era înfiorătoare: bătrâni şi adulţi cu handicap slăbiţi până la os, plini de fecale şi escare, în haine jerpelite. "Au fost depistate obiecte străine în stomac, nasturi şi mărgele, probabil că de foame şi-au mâncat hainele", au afirmat cadre medicale de la spitalele care i-au preluat (foto: Libertatea)


CONDIŢII "EXAGERATE"
"Dacă nu venea controlul, îi chemam eu"

În timp ce căminele pentru vârstnici administrate de ONG-uri percep taxe lunare între 3.000-6.000 lei, cele de la Dumbrava, Tinca şi Inceşti ale lui Viorel Paşca (foto), cunoscut ca Bunul Samaritean, sunt gratis, dar şi singurele neautorizate. "Primim numai bătrâni şi bolnavi care nu au pe nimeni, culeşi de pe străzi din toate judeţele ţării, aduşi cu salvarea", a declarat Paşca BIHOREANULUI. Fost asistent social, bărbatul adună donaţii, dar nu vrea să ceară AJPIS autorizarea ca furnizor de servicii sociale, pentru că nu ar îndeplini condiţiile, pe care le consideră "exagerate". 

"Fiecare cămin ar trebui condus de o persoană cu studii superioare şi să aibă 1 angajat la 1,2 bătrâni. La 350, câţi avem noi, ar însemna 300 de angajaţi calificaţi, plus vreo 50 de portari. În fiecare casă ar trebui 6 mp de spaţiu pentru fiecare om şi WC la fiecare cameră. Cine are în casă trei WC-uri la trei camere?", motivează Paşca refuzul de a "intra în legalitate". Pentru a nu risca amenzi, a găsit un subterfugiu legal: tuturor rezidenţilor le-a făcut flotant, astfel că toţi sunt locatari şi nu pot fi evacuaţi. "Cel mai bătrân are 90 de ani, cel mai vechi este o femeie paralizată pe care o îngrijim de 17 ani, nu are nici măcar o singură escară, s-au convins şi cei care au venit în control".

În toate casele este curăţenie, mâncarea e gustoasă, iar bătrânii şi bolnavii sunt îngrijiţi omenos de 35 de femei. "O parte sunt angajate pe fundaţia Dumbrava DPG (n.r. - Dumnezeu Poartă de Grijă), altele au contracte de voluntariat. Dacă nu venea controlul şi la noi, i-aş fi chemat eu", spune Paşca, mândru că în urma verificărilor de vineri, care au durat 4 ore, n-a primit nicio amendă şi niciun avertisment.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!