Am auzit că edilii încă oscilează între a face în regie proprie parcarea de pe amplasamentul Pieţei Nufărul sau a concesiona terenul unui privat care să facă pe banii lui investiţia.

Până acum Primăria a construit din fonduri proprii cinci parcări şi mai are trei "pe ţeavă". Sigur că nu totul e perfect, că sistemul de taxare e mai mereu stricat, dar parcările aduc anual oraşului un venit de 20 de milioane lei. Dacă în Oradea Primăria ar fi avut o singură parcare şi firmele private vreo cinci-şase, era logic să se scape de acest serviciu. Dar, la experienţa acumulată şi la banii care vin, ar fi o greşeală colosală să dăm parcările pe mâna unor firme private.

Se spune că Statul e cel mai prost administrator. Dar de ce trebuie să luăm asta ca pe o axiomă? Cred că mai degrabă Statul e cel mai hoţ administrator. Sunt exemple nenumărate de primării care au lăsat parcările pe mâna hoaverilor, evident "dezinteresat". Au venit băieţii deştepţi cu cinci kile de vopsea şi o bidinea cam cheală, iar în câţiva ani au încasat un purcoi de bani cu zero investiţii.

Parcările noastre pot deveni şi mai rentabile dacă se schimbă echipa care le gestionează. Apelând la inteligenţa artificială şi mai ales lărgind spaţiile de parcare, pentru a nu mai fi nevoit să te dai jos din maşină prin portbagaj, Primăria poate să aducă şi mai multe venituri la buget. Şi dacă totuşi vrea să-şi ia o belea de pe cap - chit că n-am auzit de angajaţi surmenaţi în sistemul bugetar -, n-au decât să concesioneze afacerea unor privaţi, dar numai după ce aceştia plătesc la centimă întreaga investiţie făcută de oraş. Edilii n-au nicio justificare să lase din mână o aşa afacere profitabilă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!