Un orădean se opune construirii unui bloc ANL cu 9 etaje pe amplasamentul unei fundaţii de imobil din strada Dragoş Vodă abandonate după căderea comunismului, așa cum hotărâse săptămâna trecută Consiliul Local Oradea. Reclamantul, care susţine că și vecinii sunt în asentimentul lui, spune că zona este şi aşa aglomerată, iar riveranii îşi doresc amenajarea unui loc de joacă pentru copii.

"Deja cartierul este plin!"

"Deja cartierul este plin de maşini, dacă ne trânteşte Primăria aici un bloc, va fi şi mai aglomerat. Dacă tot a doua familie din cele 50 de apartamente care urmează să fie construite va avea maşină, nu vom mai avea pe unde trece de ele", a reclamat BIHOREANULUI Alexandru Panaitescu, domiciliat în zonă.

Bărbatul susţine că viitoarea dezvoltare imobiliară va pune presiune pe reţelele din cartier. "Toată infrastructura de utilităţi de la apă şi curent la energie electrică a fost dimensionată pentru anii ʼ90 şi nu va face faţă unor noi construcţii", a spus riveranul.

De altfel, potrivit acestuia, fundaţia din beton existentă pe amplasament, abandonată la începutul anilor ʼ90, nu ar mai putea sta la baza unui bloc. "Eu nu văd cum ar putea fi ridicată o construcţie cu nouă etaje pe fundaţia unui bloc de mai bine de 30 de ani".

Riveranii vor spaţiu verde...

Pe amplasamentul de 2.500 metri pătraţi pus săptămâna trecută de Consiliul Local Oradea la dispoziţia ANL pentru construcţia unui bloc pentru tineri, riveranii sunt de părere că ar trebui amenajat un loc de joacă pentru copiii din zonă.

"În momentul de faţă fundaţia veche ocupă cam un sfert din amplasament, iar alte trei sferturi din teren este spaţiu verde. Aici s-ar potrivi cel mai bine un loc de joacă pentru copii, fiindcă nu prea există în zonă", a propus Alexandru Panaitescu.

"În anul 2010, când a fost în zonă pentru a le cere riveranilor acceptul pentru amenajarea a 600 locuri de parcare, fostul primar Ilie Bolojan promitea că aici va fi spaţiu verde. Acum, că s-a schimbat destinaţia amplasamentului, nu ne-a mai consultat nimeni", a protestat orădeanul.

De altfel, acesta a depus la Primăria Oradea o plângere prin care şi-a susţinut punctul de vedere încă din toamna anului trecut, când au apărut primele zvonuri legate de intenţia mobilării amplasamentului cu un bloc ANL. "Nu am primit niciodată niciun răspuns, doar am aflat din presă că se va face aici bloc", a spus Panaitescu.

Bloc doreau să ridice comuniştii...

Contactaţi de BIHOREANUL reprezentanţii municipalităţii spun că încă de pe vremea comunismului amplasamentul din strada Dragoş Vodă urma să fie mobilat cu imobile.

"Acolo erau proiectate blocuri încă de pe vremea comunismului, una dintre fundaţii fiind deja turnată. Acesta este şi motivul pentru care Primăria a pus amplasamentul la dispoziţia ANL pentru amenajarea de locuinţe pentru tineri", a spus Lucian Popa, șeful Direcției Patrimoniu.

Potrivit directorului, fundaţia urmează să fie expertizată, iar specialiştii vor decide dacă viitorul imobil va putea fi ridicat deasupra acesteia sau constructorul va turna o alta.

"Urmează să se facă Studiul de Fezabilitate al investiţiei, să se expertizeze tehnic vechea fundaţie, să se facă proiectul imobilului şi abia apoi se vor face demersuri pentru obţinerea Autorizaţiei de Construcţie", a declarat Popa.

... şi bloc vrea şi Primăria Oradea

La rândul său, primarul Florin Birta este convins că amenajarea unui bloc ANL este cea mai bună soluţie pentru amplasamentul în discuţie.

"Spaţiu verde ori loc de joacă putem amenaja şi altundeva în apropiere, dar locuinţe nu avem unde să construim în zonă, în condiţiile în care Primăria are peste 300 de cereri de locuinţe de la tineri şi nici un bloc ANL disponibil", a explicat Birta.

Potrivit edilului, municipalitatea orădeană nu are de ales. "Putem să punem acest amplasament la dispoziţia ANL care să construiască un bloc pentru tineri orădeni printr-o investiţie de circa 3 milioane euro sau să vedem astfel de blocuri construite prin judeţ în localităţi ca Mişca sau Şimian", a spus primarul.

De altfel, municipalitatea şi-ar fi dorit chiar construcţia a două blocuri în zonă. "Pe acel amplasament am discutat cu reprezentanţii ANL pentru amenajarea unui bloc pentru tineri şi a unuia cu locuinţe de serviciu (n.r. pentru funcţionarii publici). În final, a fost aprobat şi prins în lista sinteză doar imobilul pentru tineri", a spus Birta.

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local adoptată săptămâna trecută, ANL se va ocupa de construcţia blocului din strada Dragoş Vodă, în timp ce municipalitatea orădeană va suporta costurile cu proiectarea şi execuţia utilităţilor necesare pentru acesta.

Ultimul bloc ANL construit în Oradea, situat pe strada Balogh István din zona Calea Aradului, a fost dat în folosinţă în anul 2018.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!