Medic la Spitalul Județean și profesor la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea, neurochirurgul Aurel Mohan a fost de două ori consilier local PSD (2012-2016 și 2016-2020), ba o scurtă vreme (ianuarie 2022 - februarie 2023) și secretar de stat în Ministerul Sănătății, pentru ca de o lună, la 40 de ani, să fie numit la șefia PSD Bihor, ca președinte interimar, succedându-i unui alt interimar, din Bistrița Năsăud, care a „coordonat” organizația vreme de un an.

BIHOREANUL l-a intervievat pentru a afla de ce s-a „băgat” în politică, iar asta încă de la 18 ani, de ce a vrut să conducă PSD Bihor după 13 ani de domnie a lui Ioan Mang și încotro ar vrea să ducă organizația. Tot pe „linia Mang”, prin sabotarea competitorilor sau, dimpotrivă, să-i imprime un mod de a face politică în interes cu adevărat public și, eventual, chiar colaborând, când este cazul, cu „concurența”?

-  Aveți două meserii apreciate și bine plătite. De ce v-ați legat la cap și cu politica? Ce vă face social-democrat, în fond ambele profesii sunt liberale? Și de ce v-ați dorit să fiți șef peste PSD Bihor, ce vă califică?

- Sunt în PSD de la 18 ani, pentru că la momentul respectiv exista un guvern pe care eu îl apreciam, Guvernul Năstase, cu oameni competenți. Social-democrat, pentru că de la bunicii mei am învățat să fac bine dacă pot. Cei dinspre tată, de la Copșa Mică, au fost oameni simpli, bunicul dulgher, bunica lucra la Cooperativă, și îmi spuneau mereu să fac bine oricui. De ce am vrut să conduc PSD Bihor? Pentru că în perioada cât am fost la Ministerul Sănătății am încercat să ajut sistemul sanitar din Oradea și din Bihor, iar acum vreau să încerc să ajutăm tot orașul și județul.

- Totuși, ați plecat din Minister, zicând că vreți să reveniți la practicarea profesiei de medic, fără multe explicații. Cu ce v-ați remarcat ca secretar de stat?

- Am creat o legătură apropiată cu domnul ministru Rafila, i-am și rămas consilier onorific, și încerc să fac o legătură mai strânsă între sistemul sanitar din Bihor și nevoile de ajutor pe care le are din partea Ministerului și a Guvernului. Mereu, când am ocupat o poziție, am încercat să fac parte dintr-o echipă, pentru că nimic nu faci singur. M-am integrat în echipa domnului ministru, ca atare nu îmi asum vreo realizare pe persoană fizică, dar pot spune că datorită acelei echipe au fost atrase de la Minister fonduri cam de 5 milioane euro pentru sistemul sanitar din Bihor, unde lucrez și eu.

Politica, „după program”

- Cum vă faceți timp pentru toate aceste responsabilități? Chiar săptămâna aceasta (n.r. – trecută) a trebuit să lăsați și spital, și facultate, ca să participați la ședința în care PSD a decis comasarea alegerilor și listă comună cu PNL la europarlamentare. Puteți face performanță în trei joburi?

- Astfel de deplasări nu apar în fiecare săptămână. Ca să vă răspund, îmi fac timp fiind cât mai disciplinat și mai organizat. Mă trezesc la 6, la 7 sunt la spital, iar politică fac după programul de muncă.

- Odată cu dvs. au fost numiți la șefia PSD Bihor și Florian Bodog - prim-vicepreședinte, Felix Cozma - secretar general și Adrian Madar - președinte PSD Oradea. Au fost numiri „la pachet”, nu putea fi numit Mohan decât dacă era și Bodog, și Madar, și Cozma?

- Nu cred acest lucru, fiecare are câte un rol în munca de partid și fiecare are ceva de spus.

- De ce nu s-au făcut alegeri interne în PSD Bihor, ca să aibă o conducere legitimă? Oamenii văd șefi puși de sus, de către alți șefi, ceea ce numai democrație nu este.

- Perioada de interimat cu un președinte din afară nu ne-a ajutat. Acum, fiind un an cu patru rânduri de alegeri, să organizezi alegeri interne ar fi fost mai rău decât un interimat. Din punctul meu de vedere, că va fi un provizorat de o lună sau de un an, important e să tragem la aceeași căruță, pentru că avem același scop.

„Deschiși la colaborare”

- Scopul dvs. fiind care? E o cutumă ca un șef de organizație să candideze la primărie sau la la președinția Consiliului Județean. La care veți candida? Și cu ce șanse?

- Scopul meu e să pun laolaltă toate forțele care vor să facă bine și să ajute comunitatea, să aducem cât mai multe finanțări de la nivel central, să producem cât mai multă plus-valoare în județul nostru. Acuma, cum am spus și după numire, partidul trebuie să-și gestioneze candidații. Încă nu s-a făcut această organizare, probabil o vom face în martie, aprilie. Nu pot spune în acest moment că voi candida eu, că va candida dl Madar, poate apar alți doritori, poate sunt alții mai bine văzuți, dar împreună cu colegii vom lua cea mai bună hotărâre.

- Dar dacă apar alții mai buni, cum spuneți, de ce să nu fie ei șefi peste organizație?

- Noi avem ușile deschise și putem lucra cu oricine, inclusiv cu persoane care nu au fost membri de partid, dar sunt buni profesioniști și au interesul dezvoltării comunității.

- Haideți să luăm un scenariu: având ușile deschise, și în condițiile în care PSD și PNL, cel puțin la nivel central, par să șteargă diferențele care le separă, să zicem că vine Ilie Bolojan la ușa deschisă a PSD și vrea să fie candidatul PSD Bihor la Consiliul Județean Bihor. Ce face PSD Bihor în așa situație?

- E un scenariu puțin probabil, vă dați seama. Dar pot să spun că PSD Bihor, pe orice proiect va fi în interesul comunității și al dezvoltării, va fi deschis la colaborare.

„Nu vreau să spun acum”

- Unii colegi ai dvs. susțin că ați evita o candidatură la locale ca să nu împărtășiți soarta celor ce pierd. Alții cred că rolul dvs. ar fi nu atât să câștigați alegerile locale, cât să gestionați filiala până în toamnă, când ați primi un loc eligibil pentru Parlament. Cum i-ați contrazice?

- Ce pot să zic? După mine, orice coleg își are locul în organizație, nu trebuie să ai o funcție, poți fi un simplu simpatizant și să faci mai mult decât unul cu o funcție. Referitor la candidaturi, nu putem discuta despre parlamentare, care vor fi în toamnă, și nu mi-am pus un scop în parlamentare, ci să ne concentrăm pe locale și europarlamentare.

- Se spune și că în spatele dvs. s-ar afla senatorul Florian Bodog, coleg și la spital, și la facultate. Ați avut vreo discuție în care să vă convingeți colegii că nu sunteți o marionetă? Sau asemenea întrebări se pun în PSD numai pe la colțuri?

- În PSD se discută deschis. Inclusiv la ședința Consiliului Național Politic în care s-a aprobat comasarea alegerilor și listă cu PNL la europarlamentare, deși a fost unanimitate, înainte de a se vota au fost discuții. Au fost discuții constructive și la final toată lumea a spus „bun, mergem împreună”. La fel am discutat și în PSD Bihor, le-am spus că nu sunt marioneta nimănui, aș vrea să fiu un vector de care colegii să se simtă mândri.

- Vă doriți mai mult o funcție în administrație, în politică sau în spital? Chiar dvs. ați declarat că vreți să preluați, după pensionarea dr. Gheorghe Carp, poziția de manager al spitalului.

- În prezent spitalul are o conducere care își face treaba mai mult decât bine, iar eu sunt onorat să fiu în această echipă. Pe viitor, o să vedem. Nu vreau să spun acum că îmi doresc să fiu manager, dar când va veni vremea, dacă va fi un concurs, vom vedea la momentul respectiv.

„Nu sunt pentru traseism”

- Câți membri are PSD Bihor? Câte organizații locale? În câte orașe și comune nu ați stabilit candidații la locale?

- Nu pot să vă dau numărul membrilor, dar sunt de ordinul miilor. Din 101 orașe și comune, cam în 75% organizațiile sunt funcționale și în 20-25 de UAT-uri sunt în reorganizare și încă nu au candidați.

- Ce priorități ați trasat după numire? Care vor fi obiectivele electorale, ce rezultate țintiți? Cum veți scoate partidul din amorțeala vizibilă de multă vreme?

- Primul lucru, după numire, a fost să merg în județ cu scopul de a cunoaște lucrurile la firul ierbii. Mă interesează ca membrii și simpatizanții să simtă că suntem uniți și că oricare le sunt nevoile au unde să bată la ușă. Vreau, cât voi fi eu președinte, să discutăm și să luăm deciziile împreună, iar apoi să acționăm împreună. Dacă reușim asta, categoric vom avea succes. Un target concret nu avem, dar scopul e să fim peste rezultatele din 2020. Mergând prin județ și văzând ce au făcut primarii PSD, am încredere că vom reuși.

- Prima dvs. ieșire publică a avut ca scop, săptămâna trecută, anunțarea nu unui proiect, ci a racolării unui primar PNL, Teodor Coste din Tinca. E motiv de mândrie în PSD? Cum vedeți dvs. traseismul?

- Nu sunt pentru traseism, dar aici a fost un caz aparte. La dânsul nu este traseism, au fost alte motive pentru care a optat pentru această schimbare, iar activitatea dânsului, ce a făcut pentru comună, este cunoscută. Eu consider că este un om încă în putere, care mai vrea să facă lucruri pentru cetățeni, și sunt foarte încrezător și în munca, și în victoria lui.

„PSD ar conduce poate chiar mai bine”

- Cum apreciați prestația administrației PNL în Oradea și respectiv la nivelul județului?

- Din punctul meu de vedere, Oradea și Bihorul se dezvoltă, ar fi o minciună să nu recunoaștem, dar mereu este loc de mai bine. În Oradea ar trebui făcute mai repede și mai multe parcări, inclusiv în cartiere, de asemenea e o problemă cu amenzile, care mi se par prea mari. PSD nu a mai făcut parte din conducerea orașului de pe vremea USL (n.r. - când a avut un viceprimar în persoana președintelui de atunci al organizației municipale, Ovidiu Mureșan, dat afară, acum membru PNL), așa că vrem și noi să ne aducem aportul la mersul orașului, și vrem să se țină cont și de părerea noastră, pentru că și noi reprezentăm cetățeni.

- Cum ar conduce orașul și județul un primar și un președinte de Consiliu Județean de la PSD? Ce proiecte ar abandona, dintre cele pornite de PNL, ce alte proiecte ar promova?

- Dacă scopul ar fi dezvoltarea comunității și creșterea nivelului de trai, atunci și un primar și un președinte de Consiliu Județean de la PSD ar conduce la fel de bine, poate chiar mai bine. Ar continua proiectele în curs, pentru că nu trebuie oprit ce au făcut alții, și ar lansa noi proiecte, pe care le vor cetățenii, pe măsura nevoilor actuale, nu de acum 10 ani.

- Cu cine s-ar alia PSD Bihor dacă ar câștiga Primăria și CJ Bihor, dar nu ar avea majoritatea în consilii?

- O astfel de decizie s-ar lua după consultarea cu colegii, dar consider că ne putem alia cu oricine are același scop ca al nostru, dezvoltarea comunității și creșterea nivelului de trai.

Hărnicia și corectitudinea

- Definiți-i, scurt, pe următorii: Ion Iliescu...

- Un om care a fost potrivit la vremea sa și care pe parcursul carierei și-a menținut o anumită verticalitate.

- Adrian Năstase...

- Cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut România până acum.

- Liviu Dragnea... Apropo, v-a fost rușine că ați fost PSD-ist pe vremea lui?

- Nu, nu mi-a fost rușine. A fost un bun organizator.

- Marcel Ciolacu

- Un om care vrea să construiască și pe care îl interesează soarta cetățenilor și a României.

- Ioan Mang

- Un om înțelept, care a condus PSD Bihor și care acum e deputat.

- Cum vedeți ascensiunea AUR? Ce evoluție estimați pentru acest partid?

- Nu mă pot pronunța, dar cred că toți cetățenii trebuie să fie reprezentați și toți trebuie să voteze, iar în urma votului să se cearnă lucrurile. Nu putem fi toți la fel de înalți sau de deștepți, dar să fim la fel de harnici și de corecți. Din punctul meu de vedere, asta face diferența între oameni: hărnicia și corectitudinea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!