Biserica Sfântul Duh Mângâietorul din viitorul centru de cartier Ioșia va fi reabilitată pe bani europeni. Este lăcașul de cult în care obișnuia să slujească ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș când locuia în Oradea.

Comisia Municipală de Urbanism și Amenajarea Teritoriului (CMUAT) a aprobat joia trecută proiectul care vizează lucrări exterioare, de la trepte la fațadă și acoperiș, astfel încât și lăcașul de cult să fie modernizat, având în vedere că piațeta din fața acestuia este în curs de reabilitare și transformare în „centru de cartier”. 

Conform unui comunicat transmis de Primăria Oradea, arhitectul șef al Oradiei, Radu Fortiș, a explicat necesitatea acestei investiții prin faptul că biserica „trebuie evidențiată” în contextul amenajării piațetei de lângă ea.

„Zona care se află în amenajare are ca element central de organizare a spațiului această biserică. Este o clădire impozantă care trebuie să fie evidențiată odată cu amenajarea și reabilitarea Piațetei Cazaban. Prin aceste lucrări se va realiza integrarea bisericii în contextul urban”, a afirmat arhitectul șef.

Potrivit lui Forțiș, proiectul prevede reabilitarea fațadelor, soclului, trotuarului, treptelor și a învelitorii.

Lucrările vor fi finanțate din bani europeni. „Au existat discuții cu finanțatorul lucrărilor de reabilitare a pieței potrivit cărora, pentru ca întregul aspect al zonei să fie calitativ, biserica, aflată în centrul viitoarei piețe, să fie și ea reabilitată”, a declarat pentru BIHOREANUL șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Europeană, Marius Moș.

De altfel, Consiliul Local Oradea a luat în vară decizia de a prelua în comodat pentru o perioadă de 10 ani biserica menționată, astfel încât să poată fi reabilitată în exterior din fonduri comunitare, deși este vorba de o construcție nouă, nu de o clădire veche, de patrimoniu. 

Merită menționat și un detaliu ce poate fi relevant pentru această investiție. După cum BIHOREANUL a mai scris, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, fost director în Primărie și preot ortodox, este apropiat de această biserică încă de la ridicarea ei, în anul 2008, și obișnuia să slujească aici în vremea în care locuia în Oradea. 

Valoarea estimată a lucrărilor urmează să fie stabilită printr-un studiu de fezabilitate care a fost comandat de municipalitate. Investiția ar putea fi finalizată simultan cu lucrările la viitoarea piațetă, adică în primăvara anului viitor. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!