Primul parc industrial de specializare inteligentă aparţinând municipalităţii orădene are finanţarea asigurată. Primarul Florin Birta a semnat marţi, în sistem electronic, contractul de finanţare a proiectului.
40% finanțare europeană
"A fost semnat contractul de finanţare pentru Parcul de specializare inteligentă nr. 1 Oradea, un proiect care sprijină inovarea, cercetarea şi dezvoltarea tehnologică", a anunţat marţi Primăria Oradea.
Valoarea contractului de finanţare se ridică la 31,7 milioane lei (cu TVA), echivalentul a circa 6,4 milioane euro. Din această sumă, cofinanţarea europeană atrasă, de 40% din valoare, se ridică la 9,6 milioane lei (cu TVA), echivalentul a 2 milioane euro.
Proiectul, depus spre finanţare prin ADR Nord-Vest de către Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, va fi finanţat prin Programul Regional Nord-Vest 2021 - 2027.
Cercetare, inovare şi transfer tehnologic
Primul parc de specializare inteligentă - şi cel de-al cincilea parc industrial al Oradiei - va fi amenajat pe un amplasament de circa 18 hectare situat pe drumul de Sântandrei, imediat după calea ferată (foto jos).
"Parcul va fi un hub de inovare şi cercetare, destinat activităţilor de dezvoltare experimentală, transfer de cunoştinţe şi tehnologii pentru produse inovatoare", a precizat Primăria Oradea.
În cadrul proiectului, pe lângă cele 16 parcele de teren care vor forma parcul, vor fi amenajate reţelele de alimentare cu apă şi canalizare, sistemul de irigaţii, reţeaua electrică de joasă şi medie tensiune, o reţea modernă de iluminat public modern şi un sistem fotovoltaic cu 550 de panouri solare.
"Prin acest proiect, Primăria Oradea continuă să investească în dezvoltarea economică a oraşului, folosind fonduri europene pentru a sprijini antreprenoriatul şi inovaţia", se menţionează în comunicat.
Pe locul gospodăriei Penitenciarului
După cum BIHOREANUL a mai scris, primul parc de specializare inteligentă al Oradiei va fi amenajat pe amplasamentul fostei gospodării agro-zootehnice a Penitenciarului Oradea. Terenul, cu acces din DJ 797 Oradea - Sântandrei, este situat în proximitatea viitorului drum expres Oradea - Arad.
Consiliul Local a aprobat încă din anul 2022 un schimb de terenuri între Primăria Oradea şi Ministerul Justiţiei prin Autoritatea Naţională a Penitenciarelor. În schimbul amplasamentului, cu o suprafaţă totală de 18,6 hectare de teren, municipalitatea şi-a asumat construirea unui pavilion de detenţie pentru 80 de deţinuţi în Calea Sântandreiului nr. 31, lângă gospodăria agro-zootehnică a Penitenciarului Oradea (foto jos).
"Clădirea va fi compusă din 8 camere de detenţie, cu câte 10 paturi în fiecare cameră, hol de acces clădire, hol de acces camere detenţie, birou şi grup sanitar supraveghetor / şef secţie, spaţiu (sală) pentru activităţi persoane private de libertate, un spaţiu de depozitare cazarmament (magazie) şi cameră tehnică", se menţionează în Hotărârea de Consiliu Local.
Imobilul va fi racordat la utilităţi şi va fi prevăzut cu gratii la ferestre, grilaje şi uşi de siguranţă la camerele de detenţie şi la accesul în cadrul secţiei, precum şi cu un gard perimetral din plasă metalică zincată.