1932. Oferte de Paşti
Sărbătorile Pascale erau o bună ocazie pentru cumpărături şi în Oradea interbelică, iar comercianţii se întreceau, în anii ’30, în oferte cât mai atractive. Magazinul de tricotaje al lui Alexandru Klein organiza un "târg eftin de Paşti", între oferte aflându-se cămăşi, combinezoane, cravate, ciorapi bărbăteşti şi de dame, "fără defect".
Un alt magazin de modă, deţinut de Nicolae Markovits, profita de mutarea într-o nouă locaţie pentru a comercializa stofe, mătăsuri şi pânzeturi la jumătate de preţ, iar pe rafturile lui Gavril Witrael se găseau costume bărbăteşti şi alte "noutăţi de primăvară".
Un "târg de stofe" şi "fabricaţiuni englezeşti" era anunţat la Postăvăria Deutsch, iar magazinul lui Eugen Vadas "tăia" preţurile la jumătate pentru hainele de damă. Drogheria Centrală a lui Carol Papp oferea reduceri de preţuri la parfumuri, iar fierăria Iosif Stern vase smălţuite şi obiecte pentru bucătărie "cu preţuri extrem de eftine".
Cât priveşte mărfurile alimentare, magazinul Aszódi din Palatul Vulturul Negru îi oferta pe orădeni cu untdelemn, orez, zahăr, heringi şi scrumbii, rom, lichior şi ceaiuri. Într-o reclamă, magazinul anunţa că "au sosit multe feluri de bonboane de ciocolată" din mărci cunoscute atunci, precum Capşa, Zamfirescu şi Regina Maria.
2023. Târg şi rafturi pline
După 90 de ani, obiceiurile comerciale de Paşte s-au menţinut. Şi azi, chiar cu mai bine de o lună înaintea sărbătorilor, comercianţii pregătesc marfă proaspătă şi oferte pentru toate buzunarele. De câţiva ani, în prim-plan se află Târgul de Paşte, organizat fie în Piaţa Unirii, fie în curtea interioară a Cetăţii.
Ediţia 2023, care va ţine până pe 17 aprilie, are loc în curtea Palatului Princiar din Cetate, unde participă producători tradiţionali şi artizani, cu produse de sezon, bunătăţi alimentare pascale şi suveniruri, etalate în standuri şi auto-rulote.
Magazinele mari şi centrele comerciale îşi umplu rafturile cu produse de sezon cu câteva săptămâni înaintea Paştelui, în principal cu produse alimentare specifice, dar şi cu decoraţiuni, vopsele pentru ouă, coşuleţe şi cadouri, organizând şi ele mici "târguri" specifice, inclusiv tombole cu premii în obiecte sau cupoane de cumpărături.
Pe lângă oferte comerciale, orădenii au acum posibilitatea de a participa la concerte şi ateliere specifice sărbătorii, unde pot confecţiona propriile decoraţii, pot orna ouă şi crea felicitări pentru a le trimite prietenilor şi rudelor.