1930. Prin comasare

La finalul anilor 1920, în Oradea funcţiona o Academie de Drept, înfiinţată în 1780, şi câteva academii teologice, mai recente. Mediul universitar local era relativ consolidat, dar după Marea Unire din 1918 autorităţile locale voiau întărirea lui. Aşa a apărut ideea creării unei universităţi.

În 1929, cu ocazia reformei învăţământului superior, s-a propus ca Academia de Drept să devină secţie a Universităţii din Cluj.

Spectrul desfiinţării instituţiei a mobilizat autorităţile şi episcopiile locale, acestea organizând o consfătuire cu participarea decanului Academiei, Bogdan Ionescu, şi a prefectului Iosif Maiorescu. În luna martie, aceştia au adresat prim-ministrului Iuliu Maniu un memoriu prin care cereau înfiinţarea unei universităţi, care să poarte numele Regelui Mihai I şi care să fie inaugurată în 1930, la jubileul de 150 de ani al Academiei.

Acest lucru nu s-a întâmplat, în toamna lui 1930 încă discutându-se în presa locală doar despre idee, în plus fiind propus un sediu pentru universitate: fosta Şcoală de Cadeţi, unde azi funcţionează Muzeul Ţării Crişurilor.

Universitatea interbelică nu s-a mai înfiinţat, iar facultatea orădeană de Drept s-a desfiinţat în 1934, prin integrarea în Universitatea din Cluj.

2022. Ofertă diversă

În anul 1963, în Oradea se relua tradiţia universitară, prin înfiinţarea Institutului Pedagogic de 3 ani. Avea patru facultăţi, dar după 1980 a rămas doar cu una, devenind Institut de Subingineri. În 1990, în noul context politico-economic al căderii comunismului, Institutul de Subingineri a fost transformat în Universitate Tehnică, cu două facultăţi: de ştiinţe şi de inginerie.

Doi ani mai târziu, ea devenea Universitatea din Oradea, astfel concretizându-se vechile intenţii de dezvoltare a unei astfel de instituţii. Până în 1992 deja au fost înfiinţate cinci facultăţi: Litere şi Ştiinţe, Ştiinţe Economice şi Juridice, Medicină, Electrotehnică şi Mecanică, iar în 1993 a apărut Facultatea de Protecţia Mediului.

În total, în anul universitar 1995/1996, Universitatea din Oradea avea 10 facultăţi, inclusiv de Ştiinţe Socio-Umane, Juridice, Muzică şi Teologie, şi câteva mii de studenţi. Numărul facultăţilor ajungea la 15 în 1999, prin înfiinţarea celor de Textile-Pielărie, Arte Vizuale, Educaţie Fizică şi Sport şi reorganizarea altora.

Numărul maxim al facultăţilor a fost de 18, redus la 15 în anul 2012 prin desfiinţarea şi comasarea unor specializări. Campusul universitar a fost extins şi modernizat, atât în anii ’90, cât şi în anii recenţi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!