1966. În familia „Familiei”

Dumitru ChirilăCunoscut seniorilor din cultura bihoreană, precum și celor din literatură și dramaturgie, Dumitru Chirilă (foto) a fost unul dintre cei mai cunoscuți gazetari și oameni de teatru din Oradea de după 1960.

Născut în anul 1936, a absolvit Liceul „Emanuil Gojdu”, promoția 1953, iar apoi s-a licențiat în ziaristică, în 1960. Imediat după încheierea studiilor, s-a angajat la cotidianul „Crișana”, cu care mai colaborase în studenție, unde a scris pentru secția culturală timp de cinci ani. În scurt timp, el a devenit cunoscut bihorenilor drept cronicarul spectacolelor Teatrului.

Un mare pas în față a fost trecerea la proaspăt reînființata revistă „Familia”, unde a fost redactor, iar din 1986 redactor-șef adjunct. Cum a scris Mircea Morariu mai târziu, Chirilă și-a redactat cronicile „slujindu-se de marile calități ale ființei sale - eleganța, sinceritatea, acuitatea observației, cultura, stilul, deci cu nedezmințit talent”. A scris pentru „Familia” din 1965 până în 2003, iar în 2004 pentru „Realitatea bihoreană”, a fost corespondent al revistei „Teatrul” și redactor-șef al ziarului „Noua Gazetă de Vest” în 1991. A scris și cronici sportive și a beneficiat de o bursă de documentare în Italia.

2020. Cronici ca sursă istorică

Dumitru Chirilă însuși a adunat, de-a lungul carierei, mai multe premii și distincții. A fost desemnat de trei ori cel mai bun cronicar teatral al anului, în 1981, 1987 și 1999. La nivel local a fost deținătorul premiului de excelență al secțiunii Publicistică, acordat de Primăria Oradea. Între ultimele distincții a fost Premiul criticii, acordat de Uniter în anul 2002.

Pe lângă cronici, a scris și piese de teatru, fiind membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, precum și al UNITER. Cele aproape o mie de cronici teatrale ale lui Dumitru Chirilă sunt și azi de găsit în arhivele revistelor, ele putând oricând fi de folos în scrierea unei istorii a teatrului orădean.

Copertă carte TeatruO mică parte a lor au fost adunate în cartea „Teatru, fragmente dintr-o istorie trăită”, publicată în 2005 de Mircea Morariu (foto), la foarte scurt timp după decesul scriitorului.

În același an, Primăria Oradea i-a acordat lui Dumitru Chirilă titlul de cetățean de onoare post mortem. I-au fost dedicate mai multe biografii și interviuri, atât de către revista „Familia”, cât și autori precum Stelian Vasilescu și Elisabeta Pop, iar în prezent o stradă din cartierul orădean Grigorescu îi poartă numele.