Cea mai mare investiţie din România ultimului deceniu şi cea mai mare pregătită vreodată în Bihor, fabrica de anvelope a Nokian Tyres aflată în construcţie în Oradea, a cărei piatră de temelie a fost pusă în luna mai a anului trecut, stârneşte un interes tot mai crescut, pe măsură ce recrutarea personalului avansează, urmând să fie dată în funcţiune anul acesta.

În condiţiile în care Nokian Tyres promite un nivel mediu de salarizare cu totul neobişnuit - peste 2.000 euro brut, adică peste 5.700 lei net - BIHOREANUL a încercat să afle de la Susanna Tusa, director general al fabricii din Oradea şi vicepreşedinte al Nokian Tyres Romania Operations, ce altceva mai oferă orădenilor compania finlandeză, pe lângă promisiunea de a crea aici prima fabrică de anvelope cu zero emisii de carbon din întreaga lume. 

De ce a ales Nokian Tyres să investească în Oradea? Ce a contat în această opţiune?

- În cadrul companiei, deciziile importante se bazează pe analize amănunţite şi pe o bună planificare, şi aşa s-a întâmplat şi în cazul fabricii din Oradea. Am analizat peste 40 de locaţii din diferite ţări ale Europei, inclusiv, de pildă, din Polonia şi Portugalia. Am avut 90 de criterii de selecţie, grupate în 6 mari categorii: talentele, mediul de afaceri, infrastructura, piaţa imobiliară şi accesul la utilităţi, costurile operaţionale şi riscurile. În final, a devenit clar că Oradea este cea mai bună alegere. Am apreciat şi implicarea oficialilor locali şi, de altfel, simţim că aici suntem foarte bine primiţi. 

"Un angajament pe termen lung"

De ce aţi ales locaţia din strada Ogorului şi în ce constă investiţia, concret? Cât de mare va fi fabrica?

Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 650 milioane de euro, iar construcţia fabricii avansează conform planului. Producţia primei anvelope este preconizată pentru a doua parte a acestui an, iar activitatea la scară comercială vrem s-o începem anul viitor.

Locaţia din strada Ogorului este foarte avantajoasă pentru noi. Am achiziţionat cea mai mare parte a terenului, care era în proprietate privată, şi avem, de asemenea, un acord de concesiune cu autorităţile locale pentru o altă parte. Suprafaţa totală a terenului este de aproape 54 de hectare. Pe lângă unitatea de producţie în sine, construim aici şi un centru logistic pentru stocarea şi distribuţia anvelopelor, precum şi clădiri utilitare şi administrative. În total, suprafaţa construită este de 100.000 mp.  

Nokian Tyres

Ce fel de anvelope va produce fabrica din Oradea?

- Odată ce va fi complet operaţională, vom produce aici circa 6 milioane de anvelope pe an, majoritatea destinate clienţilor din Europa Centrală, dar nu numai. De la bun început am privit această investiţie ca pe un angajament pe termen lung şi am proiectat-o cu gândul la viitor. Asta înseamnă că putem creşte capacitatea de producţie dacă şi când va fi necesar, pentru a răspunde cerinţelor pieţei. 

"Un interes ridicat"

Cum decurge recrutarea personalului? Câţi dintre viitorii angajaţi vor fi expaţi şi câţi autohtoni şi ce poziţii vor putea ocupa aceştia? Au şanse mai mari bărbaţii sau este loc şi pentru femei?

Aveţi profesionişti foarte talentaţi şi ne-am bucurat să vedem că există un interes ridicat faţă de Nokian Tyres şi faţă de locurile de muncă disponibile. În prima fază ne-am concentrat pe formarea echipei locale de management, recrutarea pentru aceste poziţii fiind încheiată. Acum dorim să angajăm încă 350 persoane pe parcursul acestui an şi să facem trecerea de la personalul managerial şi administrativ către cel din zona de producţie. 

Locurile de muncă din fabrică sunt potrivite atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, şi îi încurajăm pe toţi cei interesaţi să consulte disponibilităţile şi să aplice pentru angajare. Avem agenţii specializate care ne ajută cu recrutarea, dar toţi oamenii selectaţi vor fi angajaţii Nokian Tyres. Atunci când am gândit campania de recrutare, am vrut să spunem de la bun început cine este Nokian Tyres şi care este oferta noastră: şansa de a lucra într-o fabrică revoluţionară, prima cu zero emisii de carbon din industria anvelopelor, cultura şi atmosfera finlandeză, definită de grijă, respect şi dialog, oportunităţile continue pentru dezvoltare profesională şi pachetul corect de beneficii acordat angajaţilor. 

Scopul nostru este strâns legat de conceptul de siguranţă şi sustenabilitate: siguranţa locurilor de muncă, a angajaţilor, a mediului şi a întregii lumi, dacă ne gândim că produsele noastre sunt folosite de şoferii de pretutindeni. Din reacţiile de până acum, se pare că mesajul nostru a fost înţeles şi apreciat.

- Unde pot afla cei interesaţi informaţii?

- Principalul obiectiv pentru această primăvară este să formăm echipa de lansare, care va participa timp de două luni la un program de training desfăşurat la sediul nostru din Nokia, Finlanda. În acelaşi timp, 25 de specialişti vor fi relocaţi temporar din Finlanda la Oradea, pe măsură ce ne pregătim pentru alte momente importante în întreprinderea noastră. Aşadar, căutăm 350 de colegi bine pregătiţi care să ni se alăture pe parcursul anului 2024 şi, odată ce realizăm acest lucru, echipa completă va număra 550 de persoane. Toţi cei interesaţi pot afla mai multe şi pot aplica online pe site-ul nostru, www.nokiantyres.ro.  

"Un impuls pentru economia locală"

Cum va schimba Nokian Tyres oraşul şi peisajul? 

Ne-am angajat să construim aici prima fabrică de anvelope din lume cu zero emisii de CO2. Asta înseamnă, de exemplu, că energia pe care o vom folosi provine din surse regenerabile şi că aburul utilizat în procesul de fabricaţie este obţinut fără combustibili fosili. Locaţia este avantajoasă din acest punct de vedere, pentru că putem folosi energie verde generată în apropierea fabricii. Vrem să dezvoltăm o unitate de producţie sustenabilă şi competitivă, iar angajaţii să beneficieze de un mediu de lucru curat şi modern. 

În final vom crea 550 de locuri de muncă. Noi şi angajaţii noştri vom folosi serviciile locale, ceea ce va duce la crearea şi mai multor locuri de muncă în Oradea şi în zonă, ceea ce înseamnă un impuls pentru economia locală şi dezvoltarea comunităţii. Vrem să îi inspirăm şi pe alţii prin propriul nostru exemplu şi ne ghidăm după principiile culturii finlandeze, în care grija, respectul şi dialogul sunt esenţiale. 

Aţi contactat Universitatea de aici? Veţi colabora cu Parcul Ştiinţific şi Tehnologic din Oradea?

- Încă nu avem o colaborare cu instituţiile educaţionale din zonă, dar intenţionăm să le contactăm şi să dezvoltăm împreună noi oportunităţi de formare profesională pentru viitorii angajaţi. Vom începe, de asemenea, să discutăm şi despre alte oportunităţi de colaborare. Până acum ne-am concentrat eforturile pe recrutarea de forţă de muncă calificată, dar pe măsură ce operaţiunile noastre de aici se dezvoltă vom putea aduce alături de noi şi proaspăt absolvenţi. 

"Un loc în care învăţarea este încurajată"

Vedem deseori în România cum tinerii absolvenţi îşi găsesc cu greu un loc de muncă în domeniul pentru care s-au pregătit şi fie aleg un job cu o calificare inferioară, fie devin şomeri sau pleacă, pur şi simplu, din ţară. Se întâmplă şi în Finlanda? Cum aţi convinge tinerii că a avea o meserie poate conta mai mult decât o diplomă nu tocmai relevantă?

- Fac parte din echipa Nokian Tyres de aproape două decenii şi am avut şansa de a întâlni oameni de excepţie din domenii diverse. Nu este vorba doar de diplome, ci şi de a te califica la locul de muncă. Aici, în Oradea, vrem să ne formăm angajaţii astfel încât să devină experţi în fabricarea anvelopelor şi în celelalte arii de expertiză care ne sunt utile. Credem în dezvoltarea continuă şi ne susţinem colegii pentru a-şi îmbunătăţi competenţele şi a face performanţă. Nokian Tyres este un loc în care învăţarea este încurajată prin proiecte diverse şi colaborare activă şi oferim diverse soluţii de învăţare, în funcţie de context.

Eu însămi sunt un exemplu în acest sens. Am învăţat multe la locul de muncă, mi s-au oferit numeroase posibilităţi şi am ocupat funcţii diverse în companie. Cred că, odată cu progresele spectaculoase pe care le face tehnologia şi mediile de lucru de ultimă generaţie, cu o cultură constructivă, zona industrială poate deveni din ce în ce mai atractivă pentru tânăra generaţie. 

Nokian Tyres

Cum vi se pare Oradea şi ce aţi învăţat până acum despre oraş?

- Am vizitat prima dată Oradea în 1987 şi de atunci oraşul a trecut prin transformări majore. Îmi place să îmi petrec duminicile făcând plimbări lungi şi de fiecare dată descopăr ceva nou. Arhitectura tradiţională este fascinantă, mâncarea e extrem de bună şi m-au impresionat în mod deosebit oamenii, prin modul în care comunică şi felul primitor de a fi, ceea ce mă face să mă simt ca acasă, chiar dacă sunt la mai bine de 2.000 de kilometri distanţă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!