Amplasamentul fostului CET II, din strada Ogorului nr. 36, este în şantier. Zilele trecute au început lucrările pentru fabrica pe care Nokian Tyres o ridică la Oradea. Investiţia este estimată la 650 de milioane de euro.

Primele două hale, în construcţie

Startul lucrărilor nu a fost anunțat oficial de reprezentanții companiei. Însă pe YouTube a apărut un clip realizat cu drona deasupra şantierului viitoarei fabrici din Oradea.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, compania va produce în Oradea circa 6 milioane de anvelope pe an şi va încorpora tehnologie de ultimă generaţie.

"Această investiţie este o decizie strategică semnificativă care ne permite o creştere viitoare. O unitate de producţie de talie mondială în Europa este un pas esenţial pentru a obţine capacităţi suplimentare şi pentru a crea o platformă de producţie echilibrată, pe măsură ce începem să construim noua Nokian Tyres departe de Rusia", a declarat Jukka Moisio, preşedinte şi CEO al Nokian Tyres, conform Economedia.ro.

Video: YouTube / Marin Marian

Valoarea totală a investiţiei este de 626,42 de milioane de euro, costurile eligibile fiind de 611,42 de milioane de euro.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, în luna decembrie 2022 urbaniştii municipalităţii orădene au aprobat în şedinţa Comisiei Municipale pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (CMUAT) primele documentaţii ale viitoarei fabrici de anvelope Nokian pe amplasamentul fostului CET II, pe strada Ogorului nr. 36.


(Captură video YouTube)

În primă fază vor fi construite două hale, din care prima, cu o suprafaţă construită de 88.817 metri pătraţi, va avea destinaţia de spaţiu de producţie, iar cea de-a doua, de 94.194 metri pătraţi, va fi spaţiu de depozitare.

Ulterior, investitorii vor ridica aici o a treia hală, cu destinaţie mixtă de spaţiu de producţie şi depozitare materii prime.

La finalul investiţiei, se va ajunge la o suprafaţă totală construită de 256.843 metri pătraţi, o suprafaţă desfăşurată de 549.534 metri pătraţi şi 109.907 metri pătraţi de spaţii verzi.

(Captură video YouTube)

Ajutor de la stat

Pentru construirea fabricii din Oradea, la mijlocul lunii ianuarie, Guvernul României a aprobat un ajutor de stat de 99,55 milioane euro companiei finlandeze Nokian Tyres.

"Aceste sume de bani vor asigura finanţarea costurilor legate de înfiinţarea fabricii, dar şi pentru a aborda deficitul de finanţare aferent acestei investiţii, ajutorul de stat urmând a fi acordat după emiterea deciziei de autorizare de către Comisia Europeană", a spus, după şedinţă, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Ajutorul de stat va fi acordat sub formă de grant şi va avea o valoare de 99,55 milioane euro, fiind acordat pe o perioadă de 5 ani, etapizat, între 2023 şi 2028.

Pentru anul 2023 Guvernul va acorda Nokian Tyres 28,62 milioane de euro, în 2024 - 48,09 milioane de euro, în 2025 - 17,67 milioane de euro, în 2026 - 3,26 milioane de euro, în 2027 - 0,95  milioane de euro, iar în 2028 - 0,97 milioane de euro.

Banii vor fi recuperaţi prin taxele şi impozitele plătite de firma finlandeză.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!