Municipalitatea orădeană pune la bătaie 136,7 milioane lei pentru achiziția a patru motoare termice și două cazane cu apă fierbinte care să înlocuiască vechiul cazan pe gaz al CET.

În loc de cazan, motoare termice...

Investiția cofinanțată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va constitui etapa finală a modernizării capacităților de producție a agentului termic în Oradea.

„Proiectul prevede înlocuirea grupului energetic de cogenerare G1 din CET Oradea, aflat la sfârşitul perioadei de viaţă, cu motoare termice pe gaze naturale cu funcționare în regim de cogenerare și două cazane de apă fierbinte”, se menționează într-un comunicat transmis, marţi, de Primăria Oradea.

Cazanul în discuție este ultima instalație rămasă în funcțiune din vechiul CET orădean. „Centrala electrică de termoficare CET Oradea a fost pusă în funcțiune din anul 1966, cazanul având peste 320.000 ore de funcționare, iar turbina peste 310.000 ore de funcționare”, se menționează în comunicat.

Potrivit municipalității, investiția în noua sursă de producție, numită Grupul 7, se va desfășura etapizat și va cuprinde: unitatea de cogenerare de înaltă eficiență cu patru motoare termice de ultimă generație, schimbătoare de căldură cu plăci pentru preluarea energiei termice în sistemul de termoficare și două cazane cu apă fierbinte de câte 25 MW.

Contribuție proprie de 15%

Contractul pentru finanțarea investiției de peste 32 milioane euro a fost semnat la sfârșitul lunii ianuarie de primarul Florin Birta și ministrul Dezvoltării, orădeanul Cseke Attila.

Potrivit contractului, municipalitatea orădeană va beneficia de o finanțare de 134 milioane lei, reprezentând 85% din valoarea proiectului. Diferența de 15% urmează să fie acoperită din bugetul local cu titlu de contribuţie proprie (23,6 milioane lei) şi cheltuieli neeligibile (10,1 milioane lei).

Investiția în noile capacități de producție a fost amânată anul trecut în așteptarea unei finanțări care să o facă posibilă.

Cel mai probabil anul acesta se va face doar proiectarea noilor instalații de producere a agentului termic și energiei electrice. Lucrările efective vor începe anul viitor cu termen de predare în 2023.