Reţelele de termoficare şi punctele termice din Oradea şi Sânmartin ar putea fi reabilitate pe bani europeni.

„Şansele sunt foarte mari”

Oradea şi Sânmartin vor să atragă, în total, finanţări europene nerambursabile în valoare de aproape 57 milioane de euro din Fondul pentru modernizare alimentat din vânzarea de certificate verzi.

Potrivit profit.ro, proiectele depuse de cele două administraţii locale bihorene au fost admise la finanţare şi au intrat în faza de verificare a conformităţii administrative (VAE).

Municipalitatea orădeană solicită prin proiect 246 milioane de lei, echivalentul a aproape 50 milioane de euro, pentru demararea celei de a IV-a etape de reabilitare a sistemului de termoficare urbană.

„Proiectul este în faza de evaluare tehnică şi financiară. În momentul de faţă răspundem la clarificările solicitate de finanţatori. Şansele să atragem aceste finanţări sunt foarte mari. Am dovedit în primele trei etape de reabilitare a reţelelor că avem capacitatea de a derula aceste proiecte", a declarat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea, Marius Moş.

În primele trei etape de reabilitare a sistemului de termoficare, din care ultima acum în curs de finalizare, municipalitatea orădeană a reabilitat marile magistrale.

„Pentru următoarea etapă vrem să începem modernizarea reţelelor secundare. În cadrul proiectului au fost alese conductele care deservesc 19 puncte termice din tot oraşul", a explicat directorul Termoficare Oradea, Călin Ungur.

În total, în cadrul proiectului, ar urma să fie reabilitate rețele secundare întinse pe 30 de kilometri.

Lista punctelor termice din Oradea ale căror rețele secundare vor fi reabilitate:

În curs de evaluare...

La rândul său, administraţia locală din Sânmartin intenţionează să reabiliteze toate reţelele din zona termoficată a localităţii. Valoarea lucrărilor este estimată la 36,3 milioane de lei, echivalentul a circa 7 milioane de euro.

„Am introdus în proiect tot sistemul de termoficare, cu reţelele şi punctele termice aferente. În momentul de faţă suntem în evaluare, dar sperăm să reuşim să atragem aceste finanţări”, a declarat pentru BIHOREANUL primarul de Sânmartin, Cristian Laza.

Cele două administraţii locale încearcă să atragă finanţări din Fondul pentru modernizare gestionat de Ministerul Energiei. Acesta este alimentat din banii proveniţi din comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2).

Marii emitenţi europeni de gaze de seră, de la centrale termale la companii aeronautice, sunt obligaţi să le cumpere prin tranzacţionarea pe piaţă a 2% din totalul certificatelor alocate statelor membre prin schema EU ETS pentru perioada 2021 – 2030.

Pe lângă Oradea și Sânmartin ar mai putea obține finanțări din Fondul pentru modernizare administrațiile locale din Cluj Napoca (119,5 milioane lei) și Ploiești (200,3 milioane lei). Municipiul București a depus două cereri de finanțare în valoare de aproape o jumătate de miliard de lei, dar ambele au fost respinse.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!