Interiorul Palatului episcopal greco-catolic din Oradea, distrus în incendiul din august 2018, va fi reabilitat de Compania Naţională de Investiţii.

Lucrări de peste 26 milioane lei

Consiliul Local Oradea s-a întrunit vineri în şedinţă extraordinară, desfăşurată online, pentru a aproba, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, suspendarea protocolului încheiat în septembrie 2018 între municipalitatea orădeană şi Episcopia Română Unită cu Roma Greco - Catolică, cu privire la reabilitarea interioarelor clădirii.

Măsura a fost necesară pentru ca spaţiul să poată fi pus, liber de sarcini, la dispoziţia Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

"Domnul episcop Virgil Bercea a avut o discuţie cu domnul ministru Cseke Attila (n.r. ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei), şi eu, la rândul meu am discutat cu domnul Cseke, care a propus să transmitem documentaţia de reabilitare a palatului episcopal greco-catolic către CNI", le-a explicat consilierilor locali primarul Florin Birta.

Potrivit edilului, lucrările în valoare de circa 26 milioane lei, preţ care urmează însă să fie actualizat, vor trebui finalizate în termen de trei ani.

"Noi trebuie să suspendăm pe perioada lucrărilor acel protocol încheiat între Primăria Oradea şi Episcopia Greco - Catolică, pentru ca după finalizarea lucrărilor să îl reluăm", a spus Birta.

Încremeniţi în proiect

După cum BIHOREANUL a mai scris, Palatul episcopal greco-catolic, distrus în incendiul din 25 august 2018, a fost preluat în administrare, pentru 20 de ani, de municipalitatea orădeană în baza unui contract de parteneriat încheiat o lună mai târziu.

Primăria a iniţiat lucrări de punere în siguranţă, iar apoi de restaurare exterioară a clădirii, aceasta urmând să fie pusă ulterior la dispoziţia orădenilor.

Din bugetul local s-au investit 7,9 milioane lei în refacerea acoperişului şi 1,7 milioane lei în reabilitarea faţadelor.

Dat fiind faptul că reabilitarea interioarelor este estimată la circa 26 milioane lei plus TVA, cu mult peste posibilităţile oraşului, municipalitatea a încheiat în decembrie 2021 un protocol de colaborare cu Institutul Naţional de Patrimoniu din subordinea Ministerului Culturii, în vederea finanţării lucrărilor.

De atunci însă, nu s-a mai întâmplat nimic, fapt pentru care conducerea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea s-a văzut nevoită să apeleze la sprijinul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, condus de bihoreanul Cseke Attila.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!