Un turn de observaţie mai înalt decât un bloc cu patru etaje este aproape finalizat lângă avenul Betfia, printr-un proiect al Primăriei Sânmartin, şi ar putea fi inaugurat pe 1 mai. În zonă ar urma se doreşte şi amenajarea unei telegondole.

Cât un bloc cu patru etaje

Construcţia cu o înălţime de 13,7 metri va fi, pe de o parte, un punct de belvedere, cu privelişti asupra Oradiei şi Băilor Felix, iar pe de alta un punct de observare a vieţuitoarelor din zona Betfia. 

"Turnul va fi dat în folosinţă cel târziu pe 1 mai. De la înălţimea lui, vizitatorii vor putea admira panorama Oradiei şi a Băilor Felix, iar seara vor putea urmări liliecii care ies din avenul Betfia", a declarat pentru BIHOREANUL primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza.

Potrivit edilului, lucrarea este finalizată în proporţie de peste 80%.

"În momentul de faţă, în atelierul constructorilor se lucrează la scările şi grilajele pentru platforme, precum şi la planşeul de sticlă proiectat, astfel încât să se poată vedea jos", a spus Laza.

În paralel, constructorii amenajează aleea pietonală care va duce la turn.

Investiţie de un milion

Turnul de observaţie realizat pe structură metalică este construit în jurul unui stâlp central de care se vor suspenda planşele circulare în formă de inel care vor constitui cele trei paliere amenajate la înălţimi diferite.

Scara de acces în formă circulară va avea lăţimea treptelor de 1,2 metri şi va fi înconjurată de o balustradă din tablă presată cu o înălţime de 1,2 metri.

Lucrările în valoare de circa 1 milion lei sunt realizate de asocierea firmelor Flachim Construct, Darius Flor şi Term.

Investiţia este finanţată din fonduri europene, prin proiectul ROHU "Conservation and protection of the cross border natural heritage of Bihor – Hajdú Bihar" (Interreg România – Ungaria 2014 – 2020).

În paralel, Primăria Sânmartin intenţionează să atragă fonduri europene pentru amenajarea unei telegondole care să lege staţiunea Băile Felix de zona turnului de observaţie de la Betfia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!