Numărul pasagerilor de pe Aeroportul Oradea a scăzut în 2023 față de 2022, după ce Ryanair a oprit zborurile spre destinații europene.

Potrivit datelor făcute publice de Asociația Aeroporturilor din România, aeroportul orădean a fost tranzitat anul trecut de 152.543 de persoane, față de 208.541 în 2022.

În topul național, Aeroportul Oradea se află pe locul 10 după numărul de pasageri.

Primele locuri în țară sunt ocupate de Aeroportul Otopeni (14,6 milioane de pasageri), cel din Cluj (3,2 milioane) și cel din Iași (2,3 milioane). 

Numărul de pasageri care au tranzitat aerogara orădeană a scăzut pe fondul opririi, în primăvara anului 2023, a zborurilor externe operate de compania lowcost Ryanair. Anul trecut, firma italiană GoToFly și compania Aeroitalia au operat curse Oradea – Forlí, însă doar vreme de câteva luni (aprilie-august). Astfel, după această perioadă, pe Aeroportul Oradea au mai decolat și aterizat doar aeronavele charter, care au dus turiștii în destinații de vacanță, și avioanele Tarom, exclusiv pe ruta Oradea-București. 

În 2024, ar urma să fie lansate noi zboruri, după ce Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea au stabilit că operatorul HiSky îndeplinește criteriile de selecție pentru a primi fonduri publice și a opera zboruri după următorul program: 5 zboruri pe săptămână între Oradea și București (și retur); 3 zboruri săptămânale între Oradea și Londra (și retur); organizarea de curse charter către trei destinații de vacanță: Hurgada (Egipt), Antalya (Turcia) și Monastir (Tunisia). Pentru derularea acestor curse pe 5 ani, operatorul aerian a cerut 750.000 de euro.

Separat de acestea, Consiliul Județean Bihor a lansat o licitație pentru desemnarea unei companii care să opereze curse aeriene regulate între aeroporturile din Oradea (OMR) și Varșovia (WAW) pentru o perioadă de 4 ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!