Primarul PSD de Sânmartin, Cristian Laza, a anunțat că va contesta săptămâna viitoare la Curtea de Apel București modul în care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a atribuit cele 180 milioane euro pentru finanțarea lucrărilor de introducere a gazului pe fonduri comunitare, acuzând că selecția câștigătorilor s-a făcut pe criterii politice.

"O să facem plângeri penale"

Comuna Sânmartin ar putea bloca semnarea tuturor contractelor pentru introducerea gazului pe bani europeni prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

"Vom cere săptămâna viitoare Curţii de Apel Bucureşti suspendarea procedurii de încheiere a contractelor de finanţare, până la soluţionarea pe fond a acţiunii în contencios administrativ pe care o vom depune cu privire la modul în care au fost împărţite fondurile pentru introducerea gazului", a declarat vineri primarul Cristian Laza, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul PSD Bihor.

Edilul a mai spus că "în funcţie de cum va evolua procesul o să facem plângeri penale şi sesizări către organele abilitate cu privire la Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene şi la persoanele din comisia de selectare a proiectelor finanţate".

Liberalii au luat tot!

Edilul s-a declarat şocat de faptul că Sânmartinul nu a obţinut finanţare pentru introducerea gazului. "După ce am depus documentaţia pentru introducerea reţelelor de gaz prin POIM am stat liniştit. Nu vedeam ce s-ar fi putut întâmpla ca să nu prindem finanţare. În final proiectul a fost admis, dar fără finanţare. Am reuşit, dar fără loc", a spus Cristian Laza.

Proiectul comunei Sânmartin a întrunit 70 de puncte, dar ultima localitate care a obţinut finanţare a avut 70,6 puncte.

Primarul PSD a acuzat împărţirea fondurilor pe criterii politice. "33 de primării din cele 47 care au câştigat finanţarea sunt primării PNL, ceea ce înseamnă 71% la nivel naţional. Restul de 29% suntem noi, PSD (n.r. 12 localităţi), Pro România (n.r. o localitate) şi UDMR (n.r. o localitate)", a spus Laza.

Localităţi mici şi fără economie...

Laza a susţinut că banii merg către comunităţi mici, fără viitor, pentru că "trebuie să aduni trei, patru, cinci comune la un loc ca să aibă populaţia comunei Sânmartin".

În plus, multe dintre acestea au slabe perspective de dezvoltare economică, pentru ca investiţia să se justifice. "Avem peste 1.000 de firme în Sânmartin. Nu ştiu dacă toate comunele împreună aprobate din ţară au 1.000 de firme la un loc, pentru că văd pe listă comune cu 1.000, 1.200, 1.700 de locuitori", a arătat primarul.

Prezent la conferinţa de presă, liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a spus că va milita pentru suplimentarea fondurilor alocate pentru introducerea reţelelor de gaz pe fonduri europene. "Să aloci doar 200 milioane euro din fonduri europene pentru introducerea gazului este foarte puţin. Vom încerca varianta să suplimentăm acest buget. Altfel, am putea ajunge în situaţia ca pe unele măsuri să nu se cheltuie banii, iar pe altele să avem prea puţini", a spus Mang.

ZMO şi Gaz Sud Bihor

După cum BIHOREANUL a mai scris, la mai bine de un an după ce din Bihor au fost depuse la Ministerul Fondurilor Europene 7 cereri de finanţare pentru înfiinţarea în mai multe comune a unor reţele de gaz pe bani nerambursabili de la UE, două din aceste proiecte au fost aprobate în luna februarie, la cea de-a doua sesiune de evaluare, obţinând fiecare câte 72,25 puncte.

Prin cele două proiecte, în valoare de peste 155 milioane lei, vor fi racordate la gaz 8 comune din Bihor. Unul dintre ele a fost depus de Asociaţia Zona Metropolitană Oradea şi prevede înfiinţarea de reţele de gaz în trei comune din vecinătatea municipiului reşedinţă de judeţ, şi anume Nojorid, Oşorhei şi Paleu.

Celălalt proiect a fost depus de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Gaz Sud Bihor, constituită de comunele Rieni, Pietroasa, Bunteşti, Drăgăneşti şi Lazuri de Beiuş. În valoare de 77,414 milioane lei, el prevede construirea a 114,86 kilometri de reţele, pentru 3.349 gospodării din cele cinci comune.