Multiplele ilegalități din timpul alegerilor consemnate în cele trei secții de votare din comuna Lugașu de Jos în duminica alegerilor sunt invocate de reprezentanții PNL pentru a cere Biroului Electoral Județean Bihor anularea și repetarea scrutinului.

La două zile după alegeri, Biroul Electoral de Circumscripție al comunei nu a publicat rezultatele oficiale ale acestora.

Nereguli în toate secțiile

Cererea pentru anularea scrutinului din Lugașu de Jos și repetarea lui a fost înregistrată la Biroul Electoral Județean Bihor marți, 11 iunie, fiind semnată de Bogdan Berzovan, soțul candidatei PNL la funcția de primar al comunei.

În susținerea solicitării, acesta acuză „fraudarea masivă a procesului electoral”, înșirând nereguli constatate în timpul zilei de duminică, începând cu faptul că în secția de votare Urvind capul unei ștampile de vot (partea din cauciuc cu mențiunea VOTAT) a dispărut încă de la prima oră, astfel încât „există suspiciunea de folosire” a acesteia.

De asemenea, Berzovan arată că la toate cele trei secții de votare, un număr mare de alegători au fost „asistați” în cabinele de vot de către angajați ai Primăriei cu statut de personal auxiliar, care nu aveau voie să fie prezenți în incinta secțiilor de votare, întrucât nu sunt membri ai birourilor secțiilor de votare.

Primarul, instigator

Reprezentantul PNL arată că în fața secției de votare din Lugașu de Jos, satul reședință de comună, a fost amenajat un cort și instalată o masă de unde alegătorilor li s-au împărțit, în mod organizat, cereri în baza cărora să intre în cabinele de vot cu reprezentanți ai Primăriei, ceea ce înseamnă că a fost violat secretul votării, scopul fiind ca voturile să fie date pentru primarul în funcție, UDMR-istul Sorbán Levente, candidat pentru al 5-lea mandat.

De altfel, Berzovan a precizat că însuși primarul „a instigat la completarea acestor cereri”, chiar în fața secției de votare din satul Lugașu de Jos, unde a fost montat și un cort, cu o masă, pentru ca tipizate ale unor astfel de cereri să fie distribuite către alegători.

Totodată, PNL-istul afirmă că pe parcursul numărării voturilor tableta STS cu care a fost înregistrată operațiunea de numărare „a fost obturată de mai multe ori” de către reprezentanta AUR în biroul secției de votare, și aceasta fiind tot o apropiată a edilului UDMR.

„În urma celor semnalate, vă solicităm anularea imediată a scrutinului și repetarea acestuia în termenul prevăzut de lege”, a încheiat Berzovan solicitarea înregistrată la BEJ Bihor.

Contactat de BIHOREANUL, bărbatul a declarat că a înregistrat și la Poliție o plângere penală pentru fraudarea scrutinului.

Rezultatele scrutinului, necunoscute

Marți dimineață, rezultatele alegerilor din comuna Lugașu de Jos nu au fost încă publicate de Biroul Electoral de Circumscripție al comunei în secțiunea rezervată de pe site-ul Primăriei, unde au fost postate doar hotărâri dinainte de alegeri.

Contactat și el de BIHOREANUL, președintele BEC Lugașu de Jos, procurorul George Sas, a afirmat că Hotărârea privind rezultatele alegerilor a fost dată reprezentanților Primăriei, spre a fi publicată, însă nu cunoaște motivul pentru care acest lucru nu s-a întâmplat.

„O să vorbesc cu locțiitorul (n.r. – Biroului Electoral al comunei, Norbert Ehupov, și acesta un apropiat al primarului) să se publice și voi încerca să vă trimit Hotărârea în cursul zilei de azi”, a spus președintele BEC comunal.

Sorban, peste 80%

Potrivit platformei Autorității Electorale Permanente, candidatul UDMR a câștigat alegerile pentru funcția de primar în toate cele trei secții de votare din comună.

Astfel, în secția din satul Lugașu de Jos Sorbán a primit 80,41% din voturi (iar UDMR a primit pentru Consiliul Local 40,38%), în secția din satul Lugașu de Sus 78,96% (aici UDMR primind pentru CL 27,73%), iar în secția din Urvind 88,94% (UDMR a primit pentru CL 81,24%).

Candidata liberală la Primărie, Loredana Berzovan a primit în secția din Lugașu de Jos 15,40% (iar PNL 14,67% pentru Consiliul Local), în cea din Lugașu de Sus 13,95% (iar PNL 8,4% pentru CL) și în secția din Urvind 9,73% (iar PNL 3,01% pentru CL).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!