Preşedintele AMT, Csomortányi István, vrea repetarea alegerilor pentru Primăria Săcueni, unde actualul edil UDMR, Béres Csaba, a câştigat un nou mandat cu 1 vot diferenţă faţă de contracandidatul de la AMT, Boros Dávid.

„Cerem UDMR să ia măsuri şi să-l oblige pe acest primar care a câştigat fraudulos să-şi dea demisia. Să se repete scrutinul, iar decizia să o ia populaţia”, a declarat Csomortányi István (foto stânga) într-o conferinţă de presă organizată marţi la sediul Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), alături de candidatul formaţiunii la Primăria Săcueni, Boros Dávid (foto dreapta).

În vârstă de 33 ani şi inginer agricol de profesie, Boros candidase şi în 2020, ca independent, nemulţumit de modul în care sunt trataţi contribuabilii de actualul primar.

(Angajații primăriei - n.r.) îşi bat joc de oamenii simpli, îi ignoră, îi repezesc, nu răspund la cereri. Şi e doar o problemă. În oraş nu sunt locuri de muncă, dar Parcul Industrial, predat în 2020, e gol. Apa potabilă nu e potabilă, dar o plătim mai scump ca orădenii. Reţelele de apă şi canalizare sunt vechi, drumurile din oraş sunt sparte”, a exemplificat Boros.

Să ia poziţie

Despre modul în care au decurs alegerile din 9 iunie, numărarea și apoi renumărarea voturilor din Săcueni, atât Boros cât şi Csomortányi sunt convinşi că a fost „o fraudă” care a fost orchestrată de susţinătorii edilului UDMR din Săcueni. „A fost o campanie foarte grea. Au fost sesizări despre persoane care au vrut să dea mită electorală, au fost ameninţări în coloniile de romi din partea actualului edil, că le taie ajutorul social, apa, că le dărâmă casele, în ziua alegerilor au introdus microbuze ca să-i aducă la vot pe oamenii din anumite cartiere”, a declarat liderul AMT.

Problemele mai mari au început după închiderea urnelor, după cum a relatat şi BIHOREANUL. Deşi la prima numărare a voturilor, candidatul AMT pentru funcţia de primar al oraşului Săcueni, Boros Dávid, avea un avans de 9 voturi, după renumărarea cerută de primarul UDMR Béres Csaba, în trei secţii de votare, rezultatul s-a schimbat spectaculos, edilul trecând pe primul loc, cu un singur vot diferență.

„De aceea consider că liderii UDMR Bihor ar trebui să ia o poziţie şi să-i ceară primarului Béres Csaba să se retragă", declară preşedintele executiv al AMT. 

Primar fără încredere

De cealaltă parte, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön, susţine că primarul din Săcueni nu ar putea să-şi dea demisia pentru simplul motiv că se află încă în exercitarea mandatului câştigat în 2020, care este unul legitim. "Dl Csomortányi ar trebui să ştie legea. Noul mandat al primarilor începe în octombrie. Nu poţi să-ţi dai demisia dacă nu eşti în funcţie", a declarat Szabó BIHOREANULUI.

Pe de altă parte, liderul UDMR admite că locuitorii din Săcueni şi-au pierdut încrederea în actualul primar, Béres Csaba, în condiţiile în care edilul, care se află la al patrulea mandat, a primit mai puţine voturi decât candidaţii UDMR pentru Consiliul Local (adică 46,67% față de 55,97%).

"Da, există a pierdere a credibilităţii. Însă UDMR ştie să-şi regleze relaţia cu electoratul, acest lucru se va întâmpla şi în Săcueni. Cu siguranţă nu se poate să avem o diferenţă atât de mare între încrederea pentru UDMR şi încrederea în primar", a spus preşedintele executiv al UDMR Bihor, refuzând să intre în amănunte.

Până în prezent, rezultatele finale oficiale ale alegerilor din Bihor nu au fost publicate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!