Patriarhia română a reacţionat dur luni, în urma dezvăluirilor BIHOREANULUI despre conflictul din Episcopia ortodoxă Oradea, generat de punerea sub învinuire penală a protopopului Simion Goga şi a preotului Ciprian Mega care au cerut conducerii eparhiei măsuri împotriva unui alt preot, după ce presupusele discuţii purtate de acesta cu amantul său au ajuns publice. 

Potrivit mesajului transmis, Patriarhia română nu a avut cunoştinţă despre problemele din Episcopia Oradea şi a aflat din BIHOREANUL „de existența unui conflict interclerical”, dar şi despre informaţiile „care vizează conduita morală a unor clerici”. 

"Canoanele Bisericii Ortodoxe referitoare la condițiile morale elementare pe care trebuie se le îndeplinească un cleric, indiferent de treapta slujirii sale, sunt absolut limpezi și nu sunt opționale în respectarea lor. Homosexualitatea este total incompatibilă cu slujirea preoțească", a subliniat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu (foto jos).

Unitatea eparhială superioară de care aparține Episcopia Oradea, respectiv Mitropolia Ardealului, "are datoria să se autosesizeze și să ancheteze obiectiv aceste informații apărute în spațiul public, în vederea stabilirii veridicității acestora și, eventual, a stabilirii măsurilor canonice ce s-ar putea impune", se mai arată în mesajul semnat de purtătorul de cuvânt al BOR.

Reacţia vine după dezvăluirile BIHOREANULUI despre scandalul iscat în Episcopia Ortodoxă a Oradiei și Bihorului, prin care episcopul Sofronie Drincec a fost acuzat făţiş de preotul cineast Ciprian Mega că promovează în conducerea eparhiei preoți cu apucături homosexuale care contravin învățăturilor Bisericii. 

Acuzaţiile au fost făcute în contextul în care Ciprian Mega şi protopopul ortodox de Oradea Simion Goga au fost învinuiţi pentru violarea vieţii private, după ce au semnalat şefilor Episcopiei și patriarhului presupuse discuţii dintre un alt preot, care ar avea înclinații homosexuale, și un bărbat, angajat în justiția bihoreană, ambii căsătoriţi.

Cei doi clerici, Mega şi Goga, au ajuns în anchetă după plângerea penală făcută de preotul în cauză, consilier eparhial şi apropiat al episcopului Sifronie Drincec.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!