Primăria Oradea a anunţat joi că Podul Intelectualilor va fi deschis pietonilor, cel puţin pe o „bandă”, începând din 11 septembrie, odacă cu începerea anului școlar.

(11) Septembrie, luni...

Orădenii vor putea traversa Crişul Repede pe pasarela care leagă zona străzii 1 Decembrie de Parcul Libertăţii după o pauză de mai bine de cinci luni. „Podul Intelectualilor, una dintre cele mai vechi pasarele hobanate din ţară, urmează să fie deschis accesului pietonal pe cel puţin o parte a podului până luni, 11 septembrie", a anunţat joi, Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

Joi, muncitorii amenajau suprafaţa de călcare în pregătirea redeschiderii traficului pietonal. „În prezent, se lucrează la montarea pavajului de granit şi a parapetelor metalice, de-o parte şi de alta a podului", a transmis Primăria.

În următoarele zile urmează să fie realizate rampele de acces pe pod şi să fie montat sistemul de iluminat cu becuri economicoase, de tip LED.

Lucrări pe terminate

După cum BIHOREANUL a mai scris, Podul Intelectualilor va fi primul din Oradea dotat cu instalaţie de degivrare. O instalaţie cu circa 2.500 metri de fir de curent cu rol de rezistenţă a fost montată în şapa acoperită cu un strat subţire de beton. În zilele cu temperaturi reduse, aceasta va împiedica îngheţul, astfel încât să nu existe risc de accidente.

Potrivit comunicatului municipalităţii, în cadrul lucrărilor s-a realizat hidroizolaţia podului, a fost turnată şapa care conţine instalaţia de degivrare şi s-au reabilitat pilonii, toroanele, grinda şi parapetul podului. "Scara de acces dinspre malul Crişului a fost pavată, urmând finalizarea montării balustradelor de protecţie", a mai transmis Primăria.

Cu două luni întârziere

Podul Intelectualilor a fost închis traficului pietonal în luna aprilie.

Deşi în contract termenul de finalizare a lucrărilor este de 20 octombrie, municipalitatea a promis inițial un termen de trei luni de redeschidere a circulaţiei pietonale pe pod, care însă a fost depăşit cu peste două luni. Întârzierea redeschiderii pasarelei a enervat orădenii obligaţi să ocolească pe podurile Sfântul Ladislau şi Dacia.

Constructorul a fost ţinut în loc de întârzierea relocării conductei de gaz de sub pod.

Lucrările de reabilitare a pasarelei, cu o istorie de peste 150 de ani, au fost atribuite asocierii de firme formate din Freyrom şi Procons Group, pentru suma de 3,6 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!