Municipalitatea orădeană a hotărât să dea pe mâna instanței de judecată toate persoanele care distrug bunuri din patrimoniul oraşului, pentru recuperarea prejudiciului.

Un val de vandalizări

Măsura urmăririi tuturor vandalilor a fost luată având în vedere creşterea numărului de distrugeri provocate bunurilor oraşului. "Oradea se confruntă cu un val de acte de vandalism ce vizează clădiri, construcţii utilitare şi decorative, facilităţi de agrement şi sport din parcuri şi spaţii verzi", a anunţat marţi Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

Potrivit evidenţelor municipalităţii, numai anul trecut au fost vandalizate 58 de obiecte de mobilier urban, de la echipamente de joacă la facilităţi de agrement şi sport.

Valoarea pagubelor provocate de vandali a crescut de la 63.800 lei în 2022 la aproape 94.000 lei în 2023.

Municipalitatea reclamă Poliţiei Municipiului Oradea toate actele de vandalism, în încercarea de recuperare a pagubelor.

"Atragem atenţia asupra faptului că inclusiv minorii care vandalizează proprietăţile publice pot fi traşi la răspundere atât civil, cât şi penal, în funcţie de gravitatea faptei, iar Primăria Oradea va răspunde cu promptitudine la orice act de vandalism care are ca urmare distrugerea proprietăţilor publice", se menţionează în comunicat.

Despăgubiri de 11.000 de euro... neplătite 

În aceeași informare, Primăria dă ca exemplu cazul vandalizării, în septembrie 2022, a celor două toalete publice din Parcul Barcăului de către patru adolescenți, de 11, 12, 13 şi 15 ani, mediatizat de BIHOREANUL la vremea respectivă.

În urma identificării autorilor, cel mai mare dintre aceştia, singurul în măsură să răspundă legal pentru faptele sale, având în vedere vârsta, a fost trimis în judecată la sfârşitul anului 2022.

Primăria Oradea a cerut despăgubiri de 15.000 euro, reprezentând pagubele provocate celor două toalete publice.

În iunie 2023, Judecătoria Oradea a hotărât, printr-o sentinţă rămasă definitivă, să aplice în cazul făptaşului "măsura educativă a supravegherii pe o durată de patru luni" şi l-a obligat pe acesta să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională.

În ceea ce priveşte daunele materiale, instanţa a obligat tânărul la plata de despăgubiri în valoare de 10.793 euro plus TVA, sumă reprezentând costurile de reparaţii ale obiectelor distruse.

"În cazul în care inculpatul nu va achita de bunăvoie suma menţionată, sentinţa va fi pusă în executare de către un executor judecătoresc", se menţionează în comunicatul Primăriei Oradea.

BIHOREANUL a aflat că tânărul trimis în judecată provine dintr-o familie dezorganizată, cu venituri reduse, astfel că este greu de crezut că oraşul va recupera până la urmă prejudiciul.

Apelaţi la 112!

Date fiind cazurile dese de vandalizări, municipalitatea a făcut apel la orădeni să sesizeze autorităţile atunci când observă persoane cu comportamente antisociale, pentru ca acestea să poată fi prinse în flagrant de autorităţi ori măcar identificate mai uşor.

"Orădenii sunt rugaţi ca, atunci când constată acte de vandalism, să apeleze Poliţia Municipiului Oradea prin Serviciul de Urgenţă la numărul de telefon 112 sau Dispeceratul Poliţiei Locale la numărul de telefon 0259/969 pentru a se putea interveni cât mai repede", a declarat, pentru BIHOREANUL, directorul Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian.

Potrivit directorului Milian, vandalii sunt în general persoane tinere şi foarte tinere, cu vârste cuprinse între 8 şi 20 de ani, care comit astfel de acte din teribilism.

După cum BIHOREANUL a mai scris, numărul vandalizărilor a început să crească după ce, în anul 2019, Primăria Oradea a renunțat la paznicii din parcuri, pentru a face economie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!