Fără niciun fel de comentarii, cu 22 de voturi pentru și 3 abțineri, Consiliul Local Oradea a aprobat, joi, o afacere imobiliară între Primărie și firma Lotus Center SA, deținută de omul de afaceri Alexandru Mudura jr.

Municipalitatea îi vinde firmei terenul de 375 mp de lângă Podul Sf. Ladislau și pe care se află restaurantul Dock Bistro&Bar, cu tot cu terasă. Acest teren a fost concesionat de Lotus Center în 2014, în urma unei licitații organizate de Primărie, care a vizat și construirea localului de alimentație publică.

Teren în buricul târgului

Lucrările la restaurant au început în 2018 și s-au finalizat în 2020. Atunci, BIHOREANUL a dezvăluit că investiția încalcă flagrant proiectul pe care Primăria îl anunțase pentru această suprafață de teren. În 2013, municipalitatea a organizat un concurs de arhitectură internațional pentru amenajarea zonei, în urma căruia a fost selectată o propunere ce viza crearea unei piațete care urma să aibă și un local de dimensiuni reduse, de 90 mp și cu o terasă de 170 mp.

Câștigătoarea licitației Primăriei a fost compania Lotus Center SA, care a oferit o redevență de 230 lei/mp și a promis o investiție de 2,2 milioane lei (fără TVA). Însă, imediat după semnarea contractului cu Primăria, compania a cerut modificarea proiectului (foto jos), pe motiv că un local de 260 mp este prea mic pentru a amortiza investiția.

Fără să anunțe public, municipalitatea a fost de acord, iar urmarea a fost că în locul unei piațete „aerisite”, cum anunțaseră edilii Oradiei că își doresc, investitorul privat a ridicat un local pe două etaje.

Acum, Primăria renunță la contractul de concesiune pe 25 de ani, care era valabil până pe 30 septembrie 2039, și, în urma unei cereri făcute de firma Lotus Center în luna martie a acestui an, vinde terenul companiei private.

Prețul a fost fixat la 318.750 euro, adică 850 euro/mp, fără TVA, bani care vor fi plătiți într-o singură tranșă. Suma a fost stabilită în urma raportului întocmit de un evaluator autorizat.

Parteneri și de... conflict

Nu este prima afacere imobiliară între Primăria Oradea și firma Lotus Center SA. În 2015, compania a cumpărat de la municipalitate un teren de 10.000 mp, aflat între Aquapark-ul Nymphaea și Ștrandul Dinamo, obligându-se să modernizeze motelul neterminat de pe acel amplasament sau să ridice o construcție nouă.

Investitorul și-a exprimat atunci intenția de a construi un hotel care urma să fie „legat” la aquapark printr-o pasarelă închisă. În 2019, a și obținut de la Ministerul Finanțelor un ajutor de stat de 22,13 milioane lei pentru investiţia totală de 72,39 milioane lei în construirea hotelului.

Lotus Center s-a rezumat însă să construiască o modestă sală de evenimente și a abandonat planul hotelului, motiv pentru care a intrat în conflict cu Primăria Oradea, care a penalizat firma pentru neîndeplinirea obligației contractuale. Compania pretinde că, prin construcția făcută, și-a onorat obligațiile, în timp ce municipalitatea susține că trebuie să ridice un hotel care să cuprindă și o sală de evenimente.

Conflictul între cele două părți se poartă în sălile de judecată, unde până acum instanțele s-au pronunțat atât în favoarea Primăriei, cât și în favoarea firmei. O sentință definitivă este așteptată de la Curtea de Apel Oradea, unde procesul urmează să înceapă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!