Procurorul Alexandru Lup de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita, despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a considerat inoportun să ceară arestarea violatorului unei fetiţe de 11 ani, invocând că nu are dovada că minora nu şi-a dat consimţământul pentru actul sexual, a cerut să fie numit judecător.  

Alexandru Lup este singurul procuror din Bihor de pe lista celor 30 de magistraţi din ţară care vor să treacă în corpul judecătorilor, făcută publică de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit regulamentului, în aceste situaţii, candidaţii susţin un interviu în faţa Secţiei pentru judecători a CSM, secţie care, după analizarea cererilor şi susţinerea interviurilor de către candidaţi, adoptă o hotărâre şi sesizează Plenul Consiliului. În cazul admiterii cererii, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României eliberarea solicitantului din funcţia de procuror şi numirea ca judecător. 

Procurorul Alexandru Lup, care e şi purtătorul de cuvânt al Parchetului Marghita, a intrat în atenţia publică recent, după ce BIHOREANUL a dezvăluit că l-a lăsat în libertate pe violatorul unei fetiţe din comuna Spinuş, fiica partenerei sale de viaţă. Bărbatul, Petru Rusalim Varga, a abuzat-o anul trecut, când copila avea 11 ani, iar victima a rămas însărcinată şi a născut, în luna octombrie a acestui an, un băieţel. Deşi reţinut pentru 24 de ore, pe 14 decembrie, bărbatul a fost eliberat a doua zi, anchetatorul invocând că nu are dovada că fetiţa nu şi-a dat consimţământul pentru actul sexual şi, ca atare, nu consideră oportun să ceară instanţei măsuri preventive.

La o zi după dezvăluirile făcute de BIHOREANUL, procurorul Lup s-a răzgândit şi l-a prezentat pe Petru Rusalim Varga în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, care a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pentru 30 zile, sub acuzația de act sexual cu un minor. Fetiţa abuzată a fost internată în regim de urgenţă de reprezentanţii DGASPC Bihor într-un centru de primire a minorilor abuzaţi.

Ulterior, pe 19 decembrie, primarul comunei Spinuş a înaintat o solicitare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru preluarea anchetei, în document edilul Alexandru Fonai reproşând modul în care procurorul din Marghita a gestionat ancheta, în condiţiile în care violatorul copilei, Petru Rusalim Varga, şi-ar fi recunoscut fapta dinainte de a fi reţinut, pretinzând că a fost băut şi provocat de copilă. Cererea a fost respinsă. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!