Consilierul local Adrian Madar a anunțat miercuri, în conferința de presă a PSD Bihor, că va contesta în instanță supraimpozitarea cu 50% a celei de a doua proprietăți deținute de orădeni.

Supraimpozitare pe ascuns

Purtătorul de cuvânt al PSD Bihor a acuzat municipalitatea orădeană de abuz de putere. „Prin Hotărârea de Consiliu Local 287 din 2023 (n.r. adoptată la sfârșitul lunii aprilie) privind taxele și impozitele aferentele anului 2023 se introduc impozite noi, cum ar fi impozitul pe a doua proprietate, un impozit care nu există astăzi”, a spus Adrian Madar.

Potrivit social-democratului, măsura a fost „pitită” printre alte prevederi privind taxele și impozitele. „Proiectul de hotărâre are 20 de pagini în care se prezintă politica fiscală, dar acest nou impozit nu e prezentat aici. Acesta a fost pitit printre celelalte 116 pagini care cuprind anexele la Hotărârea de Consiliu Local privind impozitele”.

Madar a adăugat că, potrivit normativului, în loc să plătească 0,2% din valoarea celei de a doua proprietăți, și persoanele juridice sunt obligate să plătească 0,3%, ceea ce este mult.

Birta: „Majorarea este legală”

„Acesta este un impozit progresiv. Astăzi în România legea nu permite ca impozitul să fie diferit în funcție de averea oamenilor. Există o excepție, Primăria Oradea. Noi suntem în alt film!”, a spus Madar.

Pesedistul a spus, în apărarea orădenilor cu mai multe proprietăți, de regulă electoratul liberalilor, că va ataca în instanță supraimpozitarea celei de a doua proprietăți. „Astăzi, legea nu permite acest lucru. Suntem nevoiți la atacarea în contenciosul administrativ a acestor materiale care încalcă prevederile legale”, a spus Madar.

Contactat de BIHOREANUL, primarul Florin Birta a apărat decizia municipalității de a supraimpozita cea de-a doua proprietate. „Noul Cod Fiscal a oferit Consiliului Local atribuții sporite, atât pe linia scutirilor, cât și pe cea a cotelor adiționale (n.r. majorări suplimentare față de nivelul stabilit prin Noul Cod Fiscal). Majorarea aplicată este legală”, a declarat Birta.


De la stânga la dreapta: Adrian Madar, Florian Sîrca, Alexandru Bărnaș

Nemulțumiri la Leș

Pe de altă parte, în cadrul aceleiași conferințe de presă, Florian Sîrca, vicepreședintele PSD Bihor, a acuzat de abuz de putere și Primăria Nojorid, condusă tot de un liberal, Teodor Petru Baba.

Pesedistul a spus că Baba a redus ilegal, de anul acesta, de la circa 120 hectare la doar 45 hectare suprafața de pășune acordată Asociației Crescătorilor de Animale din Leș și a supraimpozitat abuziv acest teren. „Obligația Primăriei era de a concesiona direct acestei asociații suprafețele de teren necesare creșterii animalelor din comună”, a spus Sîrca.

Invitat la conferința de presă, Alexandru Bărdaș, președintele asociației, a spus că în acest moment localnicii sunt nevoiți să pășuneze circa 1.500 de ovine și 48 de bovine pe un teren insuficient. „Sunt 0,17 hectare de teren pe unitate de vită mare, jumătate față de minimumul permis de lege”, a spus fermierul.

Bărdaș a spus că, de-a lungul timpului, crescătorii de animale au investit sume mari în îngrădirea pășunii, săparea de puțuri și îngrijirea ei, iar acum se văd nedreptățiți. „Nu știu ce vom face cu animalele”, a spus reclamantul.

La fel ca Madar, Alexandru Bărdaș a promis că va ataca în contencios Hotărârea de Consiliu Local care a stat la baza împărțirii terenului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!