Mulți orădeni sunt nemulțumiți că închiderea Podului Intelectualilor până în iunie îi obligă să ocolească peste un kilometru pentru a traversa Crişul Repede, întrebându-se, pe bună dreptate, de ce nu face Primăria reabilitarea sub trafic.

"Se pot face cu podul deschis!"

"Lucrările de reabilitare a zidurilor de sprijin şi scărilor de acces se pot face cu podul deschis, se interzice doar accesul pe scări. Nimeni nu umblă pe zidurile de sprijin", a remarcat, între altele, și un cititor al site-ului BIHOREANULUI.

La fel ca alți orădeni, acesta este convins că recondiţionarea podului nu implică neapărat închiderea lui.

"Lucrările se pot face împărţind podul în două, o parte muncitorii cu vopsea şi pe cealaltă parte trecătorii", a opinat comentatorul, apreciind că "va fi mai greu cu circulaţia pietonală, se aglomerează un pic, dar se poate fără probleme şi mult mai convenabil decât să ocoleşti pe podurile Dacia sau Sfântul Ladislau".

"Nu e normal cum se lucrează"

Oamenii sunt nemulţumiţi de intervalul lung, de trei luni, în care podul este închis, că Primăria nu a blocat traficul pietonal pe timpul vacanţei de vară, pentru a nu pune pe drumuri elevii, și că nu amenajează cu ocazia lucrărilor şi o pistă atât de cerută de biciclişti.

Un alt cititor al BIHOREANULUI s-a declarat nemulțumit și de faptul că, luni, constructorii au închis cu gard inclusiv locul de joacă de lângă pod, de pe malul drept al Crişului Repede, privând copiii de acces la leagănele de acolo.

"Nu e normal cum se lucrează! Constructorii puteau pune gardul chiar la intrarea pe pod, să-i lase pe copii la locul de joacă", a declarat pentru BIHOREANUL un orădean.

De altfel, municipalitatea ar fi putut foarte bine muta oriunde în Parcul Libertăţii aparatele de joacă pentru copii, astfel încât aceștia să se poată bucura de ele în continuare.

Se demontează balustradele...

Chestionat de BIHOREANUL legat de aceste aspecte, directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiş, la comanda căruia se desfăşoară lucrările, a susținut, marți, că nu are cum să reabiliteze podul sub trafic, cu atât mai mult cu cât constructorul și-a asumat un termen de execuție mult mai restrâns față de cel anunțat inițial de Primărie, adică 3 luni în loc de 8.

"Prima lucrare care va fi făcută va consta în demontarea balustradelor care urmează să fie reabilitate. În condiţiile în care podul nu este mai lat de 3 metri, nu ai cum să ţii circulaţia deschisă", a precizat directorul.

Marchiş a explicat că demontarea balustradelor, a căror lipsă ar pune în pericol trecătorii, nu este o măsură opţională. "Nu se poate lucra altfel, pentru că trebuie făcută hidroizolaţia pavajului", a spus acesta.

În ceea ce priveşte amenajarea unei piste pentru biciclete, posibilitate analizată inclusiv de fostul viceprimar Mircea Mălan, directorul a declarat că este imposibil de realizat în actualele circumstanţe. "Lăţimea podului nu permite amenajarea unei piste pentru biciclete. Am luat în calcul şi amenajarea unei construcţii în consolă (n.r. suspendată în afara actualului pod), dar structura existentă nu permite acest lucru", a spus Marchiş.

În schimb, directorul tehnic al Primăriei a promis că va lua măsuri pentru redeschiderea locului de joacă închis de gardul de protecţie a lucrărilor. "Voi discuta cu constructorul varianta mutării gardului chiar la intrarea pe pod. Dacă acest lucru nu este posibil din raţiuni de siguranţă, vom analiza măsura mutării aparatelor de joacă", a promis directorul. Semn că se poate, doar să vrea Primăria...

Citiți detalii în articolul „Circulația pe Podul Intelectualilor s-a închis pentru o perioadă de 3 luni. Ce spun orădenii (FOTO/VIDEO)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!