Traficanţii de fiinţe umane câştigă averi de pe urma victimelor. O confirmă încă un caz ajuns în faţa judecătorilor, având-o în prim-plan pe orădeanca Susana Angela Budai, acuzată că, împreună cu fostul ei iubit, Ioan Varga, a trăit vreme de 15 ani pe spinarea a două persoane cu dizabilităţi, pe care le-au dus la cerşit în staţiuni din Spania.

În perioada 2003-2018, victimele au băgat în buzunarele celor doi peste 1 milion de euro, spun anchetatorii. Cu banii respectivi, Budai şi Varga au huzurit în Valencia, pe Coasta de Azur şi în Tenerife, exotica insulă din arhipelagul Canare, peste 100.000 euro fiind trimişi acasă şi investiţi în imobiliare, aşa încât femeia are acum două vile în Sântandrei. Din bani câştigaţi cinstit, pretinde ea, doar că n-o poate dovedi...

Promisiuni...

Susana Budai a fost trimisă în judecată pe 2 iunie 2021 de procurorii DIICOT Oradea, pentru trafic de persoane şi exploatarea cerşetoriei, după o anchetă începută în primăvara anului 2018, de autorităţile judiciare spaniole. Femeia e acuzată că în 2003, împreună cu fostul iubit, Ioan Varga, alias Nicu Jaga, a scos din ţară doi tineri, cărora BIHOREANUL le va spune Tudor şi Ema, pentru a le proteja identitatea.

Băiatul, atunci în vârstă de 23 ani, e paralizat din naştere la piciorul drept şi se deplasează doar în cârje. Fata avea 18 ani, era orfană de la 12 ani, cu retard şi nicio zi de şcoală. Cei doi formau un cuplu, iar Tudor era rudă îndepărtată cu Varga, care ştia că tinerii sunt pradă uşoară, zic psihologii consultaţi de anchetatori. Erau creduli, uşor de manipulat şi cu intelect la limită, iar Varga şi Budai le-au promis un viitor roz. Tudor putea câştiga din cerşit, iar Ema să-l îngrijească, au spus cei doi, momindu-i că îi vor ajuta să strângă bani ca să-şi ridice în ţară propria casă, dacă vor împărţi câştigurile cu ei.

... şi realitate

În Spania, însă, tinerii au fost lăsaţi fără acte de identitate, iar fata, care până atunci nu cerşise niciodată, a fost obligată să apeleze la mila publică alături de iubit. "Budai mi-a zis ce trebuie să fac, mi-a dat un pahar din plastic, mi-a arătat poziţia în care să stau şi mi-a specificat să adopt o mimică care să provoace mila trecătorilor", se arată în declaraţia Emei, redată în rechizitoriu.

Ea şi Tudor au dormit cu lunile într-o maşină, iar apoi în camere închiriate. Erau scoşi la cerşit zilnic, în zone turistice, de dimineaţa până noaptea târziu, fiind supravegheaţi, cu rândul, de Budai şi Varga. La început în Valencia, apoi pe plajele din Peniscola, pe Coasta de Azur, iar în final în Tenerife.

În Valencia, după cum şi-a adus aminte Tudor, câştigau fiecare între 250 şi 300 euro pe zi, în Tenerife chiar şi câte 400 euro, bani din care rar primeau ceva, puţin, ca să trimită acasă, familiei lui Tudor. Dacă nu strângeau suficient, erau bătuţi cu cureaua, pumnii sau cu picioarele. "Ne reproşau că ei au cheltuieli cu noi, iar noi nu facem bani. Îmi spuneau că sunt proastă şi handicapată, râdeau de noi", s-a plâns Ema. Nici Tudor şi nici ea nu aveau telefon, vorbeau acasă de pe cel al lui Varga şi strict în prezenţa lui.

Vile, case, bani...

Au răbdat, convinşi că odată le va fi bine. Budai şi Varga le arătau poze cu un teren despre care ziceau că l-au cumpărat pentru ei în Oşorhei, apoi şi cu o casă în construcţie. În realitate, spun procurorii, terenul era al lui Varga. L-a cumpărat în Sântandrei, iar apoi şi-a construit pe el o casă, ajunsă ulterior pe numele concubinei. La rându-i, aceasta a cumpărat o vilă cu etaj în aceeaşi comună. Totul, din banii victimelor, susţin anchetatorii, care au stabilit că între toamna lui 2003 şi octombrie 2018 cei doi nu au înregistrat venituri în Spania, dar au transferat în România, prin Western Union şi MoneyGram, 101.860 euro.

Victimele au fost salvate, în final, de unul dintre fraţii lui Tudor, care şi-a dat seama că cei doi tineri cu dizabilităţi erau exploataţi. În Oşorhei nu exista nimic pe numele acestuia, nici casă, nici teren. "L-am sunat de mai multe ori pe Varga. Nu i-a plăcut, mi-a închis. Atunci m-am dus după ei", a spus fratele lui Tudor.

Femeia supusă

În Spania a cerut sprijinul autorităţilor, care le-au emis celor două victime noi acte de călătorie, ca să se poată întoarce în România, şi au pornit o anchetă preluată apoi de DIICOT Oradea.

Varga nu a mai putut fi cercetat, căci a murit în vara lui 2018, dar Susana Budai a fost inculpată şi trimisă în judecată anul trecut. A fost audiată o singură dată, în toamna lui 2018, când a aruncat vina pe defunctul concubin, pe care ea doar l-ar fi ascultat, căci era "femeie supusă".

Ulterior, nu s-a mai prezentat la audieri. Şi-a plătit un avocat şi a plecat din ţară, iar în ziua în care a fost trimisă în judecată i-a transmis un SMS procuroarei de caz, într-o română aproximativă: "Buna ziua doamna Procurora şanţ Budai Angela. Dumnezeu sa va binecuvânteze!".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!