La doar o zi după ce liderii PNL și PSD au anunțat că își dau mâna pentru comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare și participarea pe liste comune la europarlamentare, iese la iveală o nouă mutare interesantă: România și-ar fi anunțat aliații NATO că îl propune pe președintele Klaus Iohannis în funcția de secretar-general al alianței!

Informația a fost publicată joi seară, pe surse, de site-ul G4Media.ro, pornind de la o postare făcută pe platforma X de jurnalista Bloomberg Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Albă.

„Romania i-a notificat pe ceilalti membri NATO ca intentioneaza sa il nominalizeze pe presedintele tarii, Klaus Iohannis, drept candidat pentru functia de secretar general al NATO. Va complica efortul celorlalti aliati de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, a scris Jennifer Jacobs.

Chestionată pe această temă de G4Media.ro, Administrația Prezidențială a declarat că „nu comentează zvonuri”.

Sursa citată precizează însă că nominalizarea lui Iohannis „nu ar fi o surpriză, având în vedere că, în trecut, șeful statului și-a exprimat public disponibilitatea de a prelua șefia NATO”.

G4Media mai notează că premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, care este considerat favorit în cursa pentru șefia NATO, „nu poate strânge suficiente voturi din cauza opoziției din partea aliaților de pe frontul estic, precum Bulgaria, Ungaria, Turcia și România”.

„În ultimii ani, cu excepția Spaniei, Alianța Nord-Atlantică a fost condusă de lideri din nordul Europei. Candidatura România ar putea fi văzută ca o ieșire din blocaj, mai susțin sursele citate. Acestea au mai precizat că, la summitul NATO din iunie de la Washington, SUA ar intenționa să anunțe următorul secretar-general al alianței”, mai scrie G4Media.ro.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, atât PSD, cât și PNL (partid care l-a propulsat pe Klaus Iohannis) și-au anunțat alianța electorală miercuri seară. Marea majoritate a membrilor Biroului Politic Național PNL au votat, în ședința de miercuri, pentru comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare cu PSD.

Concret, 58 de lideri PNL au votat pentru, doar 5 au votat împotrivă și 2 s-au abținut, între cei care s-au declarat împotrivă numărându-se și președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan. 

„Este o eroare să facem liste comune la europarlamentare. Este un dezastru, ne pierdem identitatea și nu o să mai revină electoratul la viitoarele alegeri spre PNL”, a spus liderul din Bihor în ședința BPN, fără a reuși să-și convingă colegii să își asume o poziție cu adevărat liberală, „prin noi înșine”, adică să meargă în alegeri prin propriile forțe, așa cum conducerea PNL stabilise în toamna anului trecut.

Chestionat, joi, pe această temă, președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a refuzat să intre în detalii.

„Voi explica în mai”, a declarat Bolojan BIHOREANULUI, joi dimineață. „Mai mult decât am spus în Biroul Politic Național nu pot spune acum. Nu dau alte declarații acum”, a pus punct discuției președintele PNL Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!