O petiţie semnată de 760 de localnici din Aleşd şi satele vecine Tinăud şi Peştiş, împotriva amenajării unei şosele de centură prin sudul oraşului, a fost depusă, marţi, la Primăria Aleşd, şi expediată totodată către Consiliul Judeţean Bihor şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Aşa cum au spus când s-au adunat ad-hoc pe o stradă din oraş, oamenii se împotrivesc soluţiei care prevede că şoseaua de centură ar traversa Aleşdul, şi cer ca noul drum să ocolească oraşul, dar şi satul vecin Tinăud, aşa cum, de altfel, prevedea un proiect mai vechi al CNAIR.

Respectivul proiect, cuprins şi în Planul Urbanistic General al oraşului, prevedea ocolirea prin sud a celor două localităţi, cu construcţia a două poduri peste Crişul Repede, dar este considerat de autorități prea scump și, deci, greu de pus în operă.

Totodată, în contextul în care primarul din Aleşd, Ioan Todoca, şi preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, au anunţat că investiţia ar avea trei variante de lucru, oamenii cer autorităţilor să demonstreze transparenţă şi să supună dezbaterii publice proiectele noi, care nu presupun ocolirea oraşului. Semnatarii petiţiei sunt de acord chiar cu o dezbatere online, ţinând cont de riscurile răspândirii Covid-19.

Cum vor reacţiona autorităţile în faţa solicitărilor oamenilor, este greu de anticipat. Săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, Bolojan a declarat că varianta veche a proiectului, "lungă, în valoare de peste 120 milioane euro, este nefezabilă", astfel încât pentru Aleşd sunt şi două variante mai scurte, "care nu vor depăşi 30-35 milioane euro", dar toate trei variantele "vor rămâne în analiză" până la sfârşitul lunii decembrie, când va fi stabilită varianta finală.

Bolojan a precizat că proiectul trebuie urgentat, deoarece CNAIR a obţinut acordul pentru finanţarea europeană a investiţiei, însă decontările se pot face până la 1 decembrie 2023.