Se complică lucrurile în cazul acuzaţiilor de fraudă aduse de fosta directoare a Şcolii Gimnaziale Avram Iancu din Oradea, Gheorghina Bîrlădeanu, după concursul care a avut loc la finalul anului trecut pentru directorii de școli din Bihor, pe care l-a pierdut în favoarea actualului manager, Sorin Cuc (foto dreapta).

Acesta din urmă a fost inculpat, luni, de procurorii DNA pentru participaţie improprie la abuz în serviciu. Deşi ar fi avut posibilitatea să-şi prezinte atunci şi punctul de vedere legat de acuzațiile care i se impută, profesorul a refuzat să dea declaraţii, prevalându-se de dreptul la tăcere.

La sediul DNA ar fi trebuit să se prezinte luni şi şefa Casei Corpului Didactic, Mioara Ţigan (foto stânga), şi ea cercetată în dosar, însă aceasta este plecată din localitate, fiind în concediu, motiv pentru care a fost citată pentru o dată ulterioară. 

Deocamdată, pe poziții

Reprezentanţii DNA au refuzat să facă publice, deocamdată, informaţii despre caz. Pare însă că este doar o chestiune de timp până când cei doi vor fi trimiși în judecată de procurori.

Contactat de BIHOREANUL, Cuc a refuzat să ofere vreo declarație pe marginea acestui subiect. De altfel, de la izbucnirea scandalului, profesorul s-a ferit mereu de declarații publice.

Pe de altă parte, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, a declarat că a aflat din presă de calitatea de inculpat a directorului și a verificat dacă acest lucru îi afectează, din punct de vedere juridic, funcția de la conducerea Școlii Avram Iancu.

„Mi se pare normal să analizez contractul de management, care este anexă la ordinul ministrului educației. Am verificat și nu ne încadrăm în una din situațiile de încetare a contractului. Cel mult se poate discuta despre o suspendare, la trimiterea în judecată, prin decizia Consiliului de Administrație al unității de învățământ. Dacă se va ajunge la trimiterea în judecată, voi solicita C.A. să analizeze suspendarea”, a declarat Abrudan, joi, pentru BIHOREANUL.

Ar fi scris cu cerneală „simpatică”

Reamintim că șefa Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Ţigan, şi directorul Şcolii Avram Iancu din Oradea, Sorin Cuc, au fost puşi sub învinuire în luna februarie de DNA Oradea, în dosarul unei presupuse fraude a concursului pentru funcția de director al acestei şcoli.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, ancheta în acest caz a pornit de la reclamaţia fostei directoare a Şcolii Gimnaziale Avram Iancu din Oradea, Gheorghina Bîrlădeanu, care a pierdut anul trecut funcţia în urma concursului, dar le-a reclamat procurorilor anticorupţie şi Ministerului Educaţiei faptul că Sorin Cuc ar fi primit la proba scrisă o notă nemeritată de 7, în urma contestaţiei la nota iniţială, 5,60. Graţie majorării făcute, Cuc a fost declarat admis şi a putut participa la proba de interviu, la final devenind director.

Cazul se află în ancheta DNA Oradea, iar procurorii îl suspectează pe profesorul Cuc de fraudă, şi anume că ar fi completat lucrarea folosind așa-numita cerneală simpatică, adică o cerneală care ulterior dispare. Procedura a prevăzut că lucrarea scrisă, sub forma unui test grilă, a fost corectată pe loc, în sala de examen, la finalul probei, când Cuc a fost notat cu 5,60.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, frauda s-ar fi petrecut ulterior, când Mioara Țigan, care era și președinta comisiei de concurs, ar fi luat lucrarea lui Cuc și i-ar fi înlocuit răspunsurile greşite.

În aceste condiţii, pe noua lucrare, recorectată, Cuc a obţinut o notă mult mai mare, ce i-a adus funcția de director, surclasând-o pe Bîrlădeanu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!